HNB: Očekuje se usporavanje inflacije potrošačkih cijena

Freepik.com
Očekuje se smanjenje inflacije, Foto: Freepik.com

U narednim mjesecima Hrvatsku očekuje usporavanje godišnje stope inflacije potrošačkih cijena, priopćila je Hrvatska narodna banka (HNB), nakon objave prvih preliminarnih podataka o inflaciji u Hrvatskoj. Procjenama ide u prilog i znatno popuštanje inflatornih pritisaka koji proizlaze iz kretanja u prethodnim fazama cjenovnog lanca.

„Iz posljednjih dostupnih podataka vidljivo je da se trend smanjivanja inflacije proizvođačkih cijena hrane, koji je prisutan od početka 2023., nastavio, te se ona u veljači 2024. spustila na 1,3 posto, što je za 16 postotnih bodova manje u usporedbi s vrhuncem zabilježenim u listopadu 2022. godine. Na niskim razinama nalazi se i godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena trajnih proizvoda za široku potrošnju (0,6 posto) te godišnja stopa promjene cijena intermedijarnih dobara (-1,3 posto). Pritom su oba pokazatelja za oko 13 postotnih bodova niža u odnosu na vrhunce zabilježene u drugoj polovini 2022. godine“, priopćeno je iz HNB-a.

I dalje se ocjenjuje da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena u Hrvatskoj u 2024. mogla usporiti na 3,5 posto, kao odraz očekivanog smanjivanja inflacije svih glavnih komponenata, a ponajviše temeljne inflacije – kako inflacije cijena usluga tako i inflacije cijena industrijskih proizvoda i inflacije cijena hrane.

Time se ujedno pretpostavlja da bi se u 2024. važnost činitelja koji su u posljednje dvije godine pridonijeli znatnom rastu cijena ugostiteljskih usluga i usluga smještaja trebala smanjiti pa se očekuje  slabljenje pritisaka na rast cijena usluga.

HNB
Pokazatelji inflacije u Hrvatskoj, Izvor: HNB (DZS/Eurostat)

Anualizirana tromjesečna stopa ukupne inflacije u ožujku 2024. se povećala na 2,3 posto, što je neznatno više u odnosu na pretpandemijski dugoročni prosjek koji je iznosio 2,2 posto.

„Navedena tromjesečna stopa inflacije, poznata i kao zamah (moment) inflacije, kratkoročni je pokazatelj inflacije koji odražava promjenu cijena u posljednja tri mjeseca u odnosu na prethodna tri mjeseca, prilagođenu za sezonske učinke i izraženu na godišnjoj razini. Tromjesečne stope inflacije često se koriste kao pokazatelj tekuće inflacije s obzirom na to da su godišnje stope inflacije inertne, dok su mjesečne stope inflacije, koje bolje pokazuju tekuća kretanja, često vrlo kolebljive“, navodi se u HNB-ovim komentarima na inflaciju.

Tekući inflacijski pritisci mjereni anualiziranom tromjesečnom stopom posebno su naglašeni kod cijena usluga, čiji se zamah u ožujku 2024. dodatno povećao, premda se i dalje nalazi na znatno nižoj razini nego sredinom prošle godine. Za razliku od usluga, zamasi ostalih glavnih komponenata su niski i ispod dugoročnih prosjeka.

Podsjećamo, inflacija mjerena nacionalnim indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS), u ožujku se zadržala na razini od 4,1 posto. Ukupna inflacija u europodručju mjerena HIPC-om se, prema prvoj procjeni Eurostata, u ožujku usporila na 2,4 posto, s 2,6 posto u veljači. Temeljna inflacija, koja ne uključuje cijene energije i hrane, u europodručju se nastavila usporavati s razine od 3,1 posto u veljači na 2,9 posto u ožujku.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari