Prema prvoj procjeni Eurostata inflacija u eurozoni manja u ožujku

Freepik.com
Inflacija, ilustracija, Foto: Freepik.com

Prema brzoj procjeni očekuje se da će godišnja inflacija u eurozoni u ožujku ove godine iznositi 2,4 posto, što je manje u odnosu na veljaču kada je iznosila 2,6 posto, objavio je Eurostat, statistički ured Europske unije.

Analitičari Eurostata očekuju da će usluge imati najvišu stopu inflacije u ožujku 2024. godine, oko četiri posto.

Slijede hrana, alkohol i duhan s 2,7 posto, u odnosu na veljaču kada je inflacija za njih iznosila 3,9 posto, i neenergetski industrijski proizvodi s 1,1 posto, u veljači 1,6 posto.

Istodobno, energija bilježi smanjenje od 1,8 posto, u usporedbi s padom od 3,7 posto u veljači.

Hrvatska je u ožujku, po podacima Eurostata, bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, mjeren HICP-om, za 4,9 posto. U veljači bile su porasle za 4,8 posto.

Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj u ožujku za 0,9 posto, trostruko snažnije nego u veljači.

Uz Hrvatsku, poziciju u skupini zemlja eurozone s najizrazitijim rastom potrošačkih cijena, mjerenim HICP-om, potvrdile su u ožujku i Austrija i Estonija, s godišnjim stopama inflacije od 4,2 odnosno 4,1 posto. Najblaže su pak u ožujku na godišnjoj razini porasle cijene u Litvi i Finskoj, za 0,3 odnosno za 0,7 posto.

Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je inflacija iznosila 4,1 posto u odnosi na isti mjesec prošle godine. Isto toliko iznosila je i u prva dva mjeseca ove godine. Iz DZS-a su najavili da će konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2024. prema klasifikaciji ECOICOP biti objavljeni 16. travnja.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari