Godišnja inflacija u EU u padu, Rumunjska i Hrvatska zabilježile najvišu stopu inflacije

Pixabay.com
Inflacija, Foto: Pixabay.com

Godišnja stopa inflacije u europodručju iznosila je 2,6 posto u veljači 2024., u odnosu na 2,8 posto u siječnju. Godinu dana ranije ova je stopa iznosila 8,5 posto. 

Godišnja inflacija u Europskoj uniji iznosila je 2,8 posto u veljači 2024., u odnosu na 3,1 posto u siječnju. Godinu dana ranije ta je stopa iznosila 9,9 posto, objavio je danas europski Ured za statistiku – Eurostat.

„Najniže godišnje stope zabilježene su u Latviji i Danskoj, obje 0,6 posto i Italiji (0,8 posto). Najviše godišnje stope zabilježene su u Rumunjskoj, 7,1 posto, Hrvatskoj, 4,8 posto i Estoniji 4,4 posto“, priopćeno je iz Eurostata.

U usporedbi sa siječnjem, godišnja inflacija pala je u dvadeset država članica, u pet je ostala stabilna, a u dvije je porasla.

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-euro-indicators/w/2-18032024-ap
Godišnja stopa inflacije za veljaču 2024. godine, Izvor: Eurostat

Najviše je u veljači u zoni primjene eura, pojeftinila energija, za 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali blaže nego u siječnju.

Svježa hrana poskupjela je za 2,1 posto, znatno blaže nego na početku godine kada su joj cijene bile poskočile za za 6,9 posto.

U veljači 2023. godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 8,5 posto, a u EU 9,9 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari