Guverner španjolske središnje banke: ESB bi mogla početi sa snižavanjem kamata u lipnju

pixabay.com
Europska središnja banka, Foto: Pixabay.com

Europska središnja banka (ESB) mogla bi početi snižavati kamatne stope u lipnju nakon smanjenja inflacije u eurozoni, rekao je član Upravnog vijeća ESB-a i guverner središnje banke Španjolske, Pablo Hernandez de Cos.

ESB je ovog mjeseca zadržala rekordno visoke troškove posuđivanja, ali je rekla da je postigla dobar napredak u smanjenju inflacije i započela je preliminarnu raspravu o povlačenju monetarnog stezanja, objavio je Reuters.

“Ako se naše makroekonomske prognoze ispune u nadolazećim mjesecima, normalno je da ćemo uskoro početi snižavati stope, a lipanj bi mogao biti dobar datum za početak”, rekao je De Cos za španjolske novine El Periodico.

De Cos je rekao da vjeruje da su razlike u mišljenjima unutar Upravnog vijeća ESB-a o smanjenju kamatne stope u lipnju bile legitimne, ali su do sada bile relativno ograničene.

U svakom slučaju, vjerujem da je trenutni stupanj konsenzusa vrlo visok i nadam se da će tako biti i dalje”, rekao je De Cos.

Nakon što je podcijenila iznenadni porast cijena prije dvije godine, središnja banka 20 zemalja koje dijele euro oklijevala je proglasiti pobjedu nad onim što se pokazalo najbrutalnijim naletom inflacije u desetljećima.

Upitan je li razumno očekivati tri smanjenja stope od 25 baznih bodova ove godine, De Cos nije želio biti “vrlo eksplicitan o vremenskom obrascu stopa”, ali je rekao da su tržišni uvjeti kompatibilni s ispunjavanjem ESB-ovog srednjoročnog cilja inflacije od dva posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari