Smanjenje kamatnih stopa u Švicarskoj očekuje se od lipnja

Pixabay.com
Švicarski franak, Foto: Pixabay.com

Švicarska narodna banka (SNB) trebala bi početi snižavati kamatne stope prije nego se očekivalo, ocijenili su analitičari u redovnoj anketi Bloomberga. 

Prvo smanjenje od 25 baznih poena, očekuje se u lipnju, a do kraja godine još dva – u rujnu i prosincu, te bi se tako ključna stopa dovela na razinu od jedan posto.

Analitičari su također snizili i svoje prognoze inflacije u Švicarskoj. U anketi procjenjuju rast potrošačkih cijena od 1,4 posto tijekom ove godine i 1,2 posto u 2025. godini, što je pad s ranije procijenjenih 1,5 odnosno 1,4 posto.

„Kad se u četvrtak sastanu kreatori politika kamatnih stopa u SNB, oni će vjerojatno, među prvima u razvijenim gospodarstvima, ozbiljno razmatrati trenutno smanjenje stope. Ipak, s obzirom na to da se gospodarstvo dobro drži, pritisci na devizni tečaj ostaju zadržani i inflacija će vjerojatno porasti te je naše mišljenje da će SNB radije sačekati i zadržati stope nepromijenjenim na 1,75 posto za sada“, napisala je Maeva Cousin viša ekonomistkinja Bloomberga.

Istakla je i da prvo smanjenje kamatne stope očekuje tek 20. lipnja, odnosno dva tjedna nakon odluke Europske središnje banke, za koju se vjeruje da će tada početi s popuštanjem svoje monetarne politike. 

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari