Švicarska narodna banka imala godišnji gubitak od 3,35 milijardi eura u 2023.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/SNB_%28Swiss_National_Bank%29_headquarters_at_Bundesplatz%2C_Bern%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29_06.jpg/1280px-SNB_%28Swiss_National_Bank%29_headquarters_at_Bundesplatz%2C_Bern%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29_06.jpg
Švicarska narodna banka, Bern, Švicarska Foto: Wikimedia Commons/Ank Kumar

Švicarska nacionalna banka (SNB) objavila je godišnji gubitak od 3,35 milijardi eura za 2023. jer ju je prelazak na pozitivne kamatne stope koštao te nije mogla isplatiti dividendu, drugu godinu zaredom.

SNB je sada u skupini od nekoliko središnjih banaka koje su izvijestile o gubicima jer ih više kamate, uvedene zbog inflacije, tjeraju da plaćaju milijarde komercijalnim zajmodavcima. Njemačka središnja banka prošlog je mjeseca priopćila da je lani izgubila 21,6 milijardi eura, dok je nizozemska banka izgubila 3,5 milijardi eura.

Za SNB, dobici ostvareni od njegovih rezervi zlata i kamata plaćenih na hitne zajmove odobrene tijekom spašavanja Credit Suissea nisu bili dovoljni da nadoknade troškove strože monetarne politike Europske središnje banke.

SNB je izašao iz negativnih kamatnih stopa 2022. godine i od lipnja prošle godine plaća kamatu od 1,75 posto komercijalnim bankama koje preko noći polažu novac kod njega.

Pooštrena monetarna politika utjecala je na inflaciju u Švicarskoj, koja je znatno niža nego u susjednim zemljama. Posljednji podaci pokazali su da su švicarske cijene u veljači 2024. porasle za 1,2 posto, što je njihov najsporiji rast u gotovo dvije i pol godine.

Dobit središnje banke Švicarske također je pogođena aprecijacijom švicarskog franka prošle godine, što je nusprodukt viših kamatnih stopa i niže inflacije u Švicarskoj, prenosi Reuters. Dobit od stranih obveznica i dionica SNB-a u vrijednosti od gotovo 731,49 milijardi eura smanjila se na 4,17 milijardi eura nakon što su dobici od dividendi, kamata i vrijednosti pogođeni gubicima povezanim s tečajem od 60,6 milijardi eura.

Rezultat za 2023., koji je potvrdio privremenu prognozu SNB-a u siječnju 2024., bio je poboljšanje u odnosu na rekordni gubitak od oko 138,4 milijarde eura u 2022. No to nije bilo dovoljno da se drugu godinu zaredom dopusti isplata dividende dioničarima ili švicarskim središnjim i regionalnim vlastima.

Tijekom 2023. SNB je ostvario dobit od 4,17 milijardi eura od svojih pozicija u stranoj valuti i dobit veću od 1,7 milijardi eura od vrednovanja 1.040 tona zlata koje ima. Također je ostvarila dobit od 1,46 milijardi eura od hitnih zajmova koje je odobrila kako bi olakšala preuzimanje Credit Suisse.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari