Švicarska narodna banka u gubitku zbog kamatnih stopa

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/SNB_%28Swiss_National_Bank%29_headquarters_at_Bundesplatz%2C_Bern%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29_06.jpg/1280px-SNB_%28Swiss_National_Bank%29_headquarters_at_Bundesplatz%2C_Bern%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29_06.jpg
Švicarska narodna banka, Bern, Švicarska Foto: Wikimedia Commons/Ank Kumar

Švicarska narodna banka (SNB) objavila je ukupni godišnji gubitak od tri milijarde švicarskih franaka odnosno 3,22 milijardi eura za 2023. godinu, kao rezultat povećanja kamata za borbu protiv inflacije.

Švicarska središnja banka tako je zabilježila i gubitak od 8,5 milijardi franaka odnosno 9,14 milijardi eura na svojim pozicijama u švicarskim francima, pokazuju privremeni podaci, uglavnom zbog viših kamata koje se plaćaju bankama za prekonoćni depozit, objavio je Reuters.

SNB je 2023. godine dva put povećao svoju kamatu na 1,75 posto, u nastojanju da se izbori s inflacijom, no to je dovelo do toga da je više isplaćivao imateljima depozita po viđenju.

Iako je količina prekonoćnih pologa pala prošle godine, jer je SNB prodavao strane valute, na depozitnim računima po viđenju na kraju 2023. još uvijek je bilo 463 milijarde franaka.

Ukupni gubitak od tri milijarde franaka nastao je usprkos tome što je SNB ostvario dobit od oko četiri milijarde franaka na svojim pozicijama u stranoj valuti i dobit od 1,7 milijardi franaka od vrednovanja svojih zlatnih posjeda.

Iako su rezultati bili bolji od rekordnih 133 milijarde franaka gubitka godinu dana ranije, SNB je priopćio da neće izvršiti isplate švicarskim središnjim ili lokalnim vlastima, niti isplatiti dividendu ulagačima.

Nakon što je 10,5 milijardi franaka uplaćeno u svoje devizne rezerve, te uzimajući u obzir prošlogodišnju negativnu distribucijsku rezervu od 39,5 milijardi, SNB je rekao da očekuje da će njegov tekući neto gubitak za 2023. godine biti oko 53 milijarde franaka, prenosi Reuters.

Ipak, gubitak neće imati nikakvog utjecaja na monetarnu politiku, rekao je analitičar UBS-a, Alessandro Bee, koji je procijenio da je SNB plaćao oko dvije milijarde franaka kvartalno zbog plaćanja kamata.

“Prvi prioritet SNB-a je njegova monetarna politika i njegova bilanca je tu samo da je podrži”, rekao je Bee za Reuters.

Uz smanjenje inflacije u Švicarskoj i pritisak na proizvođače zbog nedavne jačanja švicarskog franka, Bee očekuje da će SNB prvo smanjiti stope u lipnju, prije još dva smanjenja stope od 25 baznih bodova u drugoj polovici 2024.godine. Ipak, točna analiza dobiti i gubitaka SNB-a bit će objavljena kada SNB objavi konačne brojke 4. ožujka 2024. godine.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari