Švicarska će zadržati stope na istoj razini najmanje do rujna 2024.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/SNB_%28Swiss_National_Bank%29_headquarters_at_Bundesplatz%2C_Bern%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29_06.jpg/1280px-SNB_%28Swiss_National_Bank%29_headquarters_at_Bundesplatz%2C_Bern%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29_06.jpg
Švicarska narodna banka, Bern, Švicarska Foto: Wikimedia Commons/Ank Kumar

Švicarska narodna banka (SNB) zadržat će referentnu kamatnu stopu najmanje do trećeg tromjesečja sljedeće godine, dulje od Europske središnje banke (ESB), unatoč smanjenju pritisaka na cijene, predviđaju ekonomisti u Reutersovoj anketi.

Unatoč silaznom trendu inflacije, koja je bila unutar ciljnog raspona SNB-a od nula do dva posto, šesti uzastopni mjesec u studenom, predsjednik SNB-a, Thomas Jordan, nedavno je rekao da neće oklijevati dodatno pooštriti monetarnu politiku, ako bude potrebno.

Tržišta su ignorirala Jordanove komentare, prenosi Reuters, i predviđaju prvo smanjenje stope koje će uslijediti već u ožujku, u skladu s onim što očekuju od ECB-a. No, većina ekonomista u Reutersovoj anketi rekla je da će trenutne stope ostati još dulje.

Dok su svi anketirani ekonomisti rekli da će Švicarska središnja banka zadržati svoju referentnu kamatnu stopu na 1,75 posto na sjednici 14. prosinca, nakon iznenadne stanke u rujnu, gotovo 70 posto njih reklo je da će SNB zadržati stopu nepromijenjenom barem do rujna naredne godine odnosno do trećeg financijskog kvartala.

Oko 45 posto ekonomista cijeni da će prvo smanjenje kamatne stope SNB-a biti odgođeno za prosinac 2024. godine ili kasnije.

“SNB je vjerojatno na duljoj stanci nego ESB sada. S obzirom na snažniju pozadinu realnog gospodarstva nego u europodručju, sumnjamo da će SNB biti spreman požuriti s rezovima odavde. S obzirom na to da je cilj središnje banke „ispod dva posto“ čvrsto asimetričan, uglavnom nepromijenjena prognoza inflacije signalizirala bi da još nisu ni blizu smanjenja”, rekla je Evelyn Herrmann, europska ekonomistica u Bank of America.

Očekuje se da će inflacija u Švicarskoj, koja trenutno iznosi 1,4 posto i jedna je od najnižih među velikim gospodarstvima, u prosjeku iznositi 1,5 posto 2024. godine, odnosno 1,3 posto 2025. godine, što je pad s 2,2 posto ove godine.

Kad bi se realizirale procjene ankete, SNB ne bi samo držao stope dulje od ESB-a, već bi također počeo smanjivati nakon američkih Federalnih rezervi, za koje se očekivalo da će ostati na čekanju najmanje do srpnja tankom većinom u zasebnoj anketi Reutersa.

Ovakve stope mogle bi pomoći Švicarskoj središnjoj banci da zadrži svoju pristranost prema jačoj valuti, posebno u odnosu na euro, jer je Europska unija njen najveći trgovinski partner.

Švicarski franak je ove godine ojačao gotovo pet posto u odnosu na euro i 7. prosinca je dosegao najjači tečaj od 0,9401 za euro otkako je SNB prekinuo politiku minimalnog tečaja u siječnju 2015. godine.

Predviđalo se da će švicarsko gospodarstvo, koje je poraslo za 0,3 posto u prošlom tromjesečju u odnosu na prethodno tromjesečje, rasti za 1,2 posto u 2024. odnosno 1,4 posto u 2025. godini, nakon rasta od 0,7 posto u 2023. godini.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari