Turska središnja banka podigla glavnu kamatnu stopu na 40 posto

Pixabay.com
Središnja banaka Turske povećala kamatne stope, Foto: Pixabay.com

Središnja banka Turske podigla je svoju glavnu kamatnu stopu na 40 posto, u sklopu usklađene kampanje za borbu protiv rastuće inflacije u zemlji. Porast je, u odnosu na prethodnu stopu od 35 posto, znatno veći od očekivanog.

No, turska središnja banka sugerira da se stope približavaju razini potrebnoj za početak snižavanja inflacije, pojašnjava britanski BBC.

Inflacija – koja mjeri stopu rasta cijena – dosegnula je 61,36 posto u listopadu i predviđa se da će dalje rasti, te dosegnuti vrhunac u svibnju sljedeće godine, kada se procjenjuje da bi mogla iznositi između 70 i 75 posto.

Dok su središnje banke na globalnoj razini podigle kamatne stope u pokušaju usporavanja rasta cijena, predsjednik Recep Tayyip Erdogan prethodno se opirao ekonomskoj ortodoksnosti, tvrdeći da će više stope uzrokovati rast cijena.

Međutim, nakon reizbora u svibnju, njegov stav se promijenio.

Središnjoj banci, koju odnedavno vodi guvernerka, Hafize Gaye Erkan, bivša bankarica s Wall Streeta, dopušteno je povećati kamatne stope – kako bi pokušala povećati troškove posuđivanja i usporiti rast cijena – s 8,5 na 40 posto.

“Tempo stezanja monetarne politike usporit će se i ciklus stezanja bit će dovršen u kratkom razdoblju. Kamatne stope ostat će na ovim razinama koliko je potrebno da se osigura održiva stabilnost cijena”, priopćila je središnja banka, prenosi BBC.

Prethodna politika središnje banke smanjenja kamatnih stopa unatoč visokoj inflaciji izazvala je valutnu krizu 2021. To je dovelo do toga da je vlada uvela shemu za zaštitu depozita u lirama od deprecijacije valute. Iako je tursko gospodarstvo dramatično poraslo u prvim godinama vodstva predsjednika Erdogana, podsjeća BBC, posljednjih godina ima problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari