Irak postao 74. dioničar Europske banke za obnovu i razvoj

Pixabay.com
Potpisivanje ugovora, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Irak je postao 74. članica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), objavio je u četvrtak multilateralni zajmodavac, a zahtjeve za članstvom podnijeli su i Gana i Senegal.

Irak je zahtjev za pridruživanje podnio 2018. godine, a odbor guvernera odobrio mu je članstvo u listopadu 2020. godine, prenosi Hina. Proces stjecanja statusa dioničara sada je završen.

Status dioničara omogućuje mu da podnese zahtjev da postane gospodarstvo primatelj, čime bi se oslobodilo EBRD-ovo financiranje i mjere potpore, navodi se u priopćenju.

“Kad dođe vrijeme, veselimo se početku rada u Iraku, uz primjenu našeg stručnog znanja za razvitak njegova gospodarstva”, izjavila je predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso.

Renaud-Basso rekla je Reutersu da su Senegal i Gana također podnijeli zahtjeve za članstvom što je signal širenja banke u supsaharsku Afriku. Njihove prijave bit će poslane odboru guvernera EBRD-a radi odobrenja, rekla je čelnica EBRD-a.

U listopadu banka je objavila da je odobrila zahtjeve za članstvom Benina i Obale Bjelokosti.

EBRD je utemeljen prije 32 godine kako bi ulagao u bivše komunističke zemlje na području istočne Europe. Pored Europe, trenutno posluje na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i središnjoj Aziji, podsjeća Reuters.

Odvojeno, banka je u srijedu poduzela prve korake kako bi omogućila povećanje kapitala za četiri milijarde eura, sa sadašnjih 30 milijardi eura, uglavnom radi omogućavanja daljnje potpore Ukrajini. Guverneri će konačnu odluku o predloženom povećanju kapitala donijeti do kraja godine.

Zeleno svjetlo označilo bi treće povećanje kapitala od bančinog osnutka, nakon 1996. i 2010. godine, navodi se u priopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari