Italija prodala 25 posto udjela banke MPS za 920 milijuna eura

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Siena%2C_Piazza_Salimbeni_%28Bank_Monte_dei_Paschi_di_Siena%29_%2838588876202%29.jpg
Banka Monte dei Paschi di Siena, Italija Foto: Wikimedia Commons/Herbert Frank

Italija je u ponedjeljak prodala 25 posto udjela u banci Monte dei Paschi di Siena (MPS), i to za 920 milijuna eura. Na taj je način unaprijedila i planove za ponovnu privatizaciju najstarije banke na svijetu, dvije godine nakon propalog prvog pokušaja.

Snažna potražnja navela je Ministarstvo financija da poveća veličinu ponude, početno postavljenu na 20 posto, i ograniči popust na 4,9 posto u usporedbi s cijenom na zatvaranju za dionice MPS-a od 3,07 eura po komadu. Državna riznica bila je spremna odobriti popust do šest posto.

Dionicama MPS-a trguje se 50 posto iznad dva eura po dionici po kojoj je banka prije godinu dana izvela kapitalno podizanje kapitala bez obzira na to što je talijanske porezne obveznike koštalo 1,6 milijardi eura nakon što su 2017. godine preuzeli glavninu spašavanja od osam milijardi eura.

Ova prodaja svjedoči ipak o napretku sređivanja talijanskih banaka, što je doprinijelo neočekivanoj odluci agencije za kreditne rejtinge Moody’s da poboljša izglede za dug Rima na „stabilne“. To je treći najveći javni dug na svijetu, piše Reuters.

Uz rastuće kamatne stope koje su dovele do rekordnih profita talijanskih banaka, MPS predviđa da će neto prihod ove godine premašiti 1,1 milijardu eura.

Daljnje poboljšavajući izglede banke, povoljne sudske presude posljednjih tjedana potaknule su MPS da smanji ocjenu “dalekih” pravnih rizika koji proizlaze iz tužbi koje su ga prisilile da izdvoji velike iznose za odštetne zahtjeve. Izvršni direktor Luigi Lovaglio iskoristio je novac od prošlogodišnjeg poziva za financiranje tisuća dobrovoljnih odlazaka osoblja, povećavajući prihod kroz smanjenje troškova.

Kao dio transakcije, Rim se obvezao da neće prodavati više dionica na tržištu 90 dana bez pristanka globalnih koordinatora, dodaje se u priopćenju.

Obveze koje je Italija dogovorila s nadležnim tijelima Europske unije za tržišno natjecanje u vrijeme spašavanja obvezuju Rim da na kraju proda svojih cijelih 64 posto udjela u banci. Transakcija od ponedjeljka, kada bude namirena, smanjit će ulog na 39 posto.

Ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti i premijerka Giorgia Meloni ponovili su da će vlada pokušati povećati konkurenciju među bankama privatizacijom MPS-a. To je povećalo izglede za potencijalni dogovor s drugim bankama oko prodaje MPS-a s Banco BPM i BPER Banca, trećom i četvrtom po veličini bankom u Italiji. Obje banke su zanijekale bilo kakav interes za MPS, prenosi Reuters.

Smatra se da prodaja udjela daje Italiji veću fleksibilnost u potrazi za dugoročnim rješenjem za MPS putem spajanja s konkurentom, nakon što su pregovori s UniCreditom bili komplicirani nadolazećim rokom za ponovnu privatizaciju.

S obzirom na nepostojanje zainteresiranih kupaca u kratkom roku, plasman dionica nametnuo se kao najizglednija opcija za smanjenje državnog udjela i pokazivanje napretka u ponovnoj privatizaciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari