Italija razmatra poticaje za kupnju ekoloških automobila

pixabay.com
Automobili, ilustracija Foto: Pixabay.com

Italija razmatra nove poticaje za kupnju automobila koji bi uzimali u obzir emisiju ugljika u procesu proizvodnje i distribucije, izjavili su upućeni izvori, dodajući da bi mjere trebale zaštititi talijanske kompanije od jeftine kineske konkurencije.

Poticaji bi mogli odvratiti Talijane od kupnje električnih automobila proizvedenih u Kini i popularnih u Europi zahvaljujući nižim cijenama, a slijedili bi francuski model, prenosi Hina.

Rim drži da je francuski okvir poticaja “razuman” i razmatra takvu opciju, rekao je jedan od izvora u ponedjeljak. Italija je zainteresirana za francuski pristup, potvrdio je drugi izvor.

Kriteriji za dodjelu poticaja obično se temelje na emisiji vozila, a Francuska planira dodjeljivati bodove prema količini energije potrošene u proizvodnji njihovih materijala, te u montaži i transportu do tržišta, kao i prema vrsti baterija.

Propisi o tržišnom natjecanju u EU ne dopuštaju preferiranje domaćih proizvođača, ali francuski kriteriji vjerojatno će diskvalificirati kineske automobile iz programa poticaja budući da kineska industrija uglavnom koristi struju iz termoelektrana na ugljen i doprema automobile brodom.

Pariz tvrdi da su kriteriji u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koja, kako tvrdi, dopušta izuzetke iz bog zdravstvenih i ekoloških razloga.

Rim želi sastaviti široki, dugoročni plan za domaću automobilsku industriju u dogovoru s relevantnim tvrtkama, uključujući proizvođača Fiata Stellantisa, kako bi vratio proizvodnju na nekadašnjih milijun vozila godišnje.

Razgovori uključuju i nove poticaje i očekuje se da će trajati do kraja godine.

Ministar industrije Adolfo Urso rekao je u rujnu da su Talijani iskoristili 80 posto poticaja za kupnju vozila proizvedenih u inozemstvu i da bi izmjena okvira poticaja trebala podržati prijelaz na ekološki prihvatljivija vozila i domaću proizvodnju automobila.

2 Odgovora

  1. Sigurno treba podržati domaću proizvodnju i ekološki prihvatljiviji način vožnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari