Prodaja automobila porasla i u Europskoj uniji i u Hrvatskoj

automobili
Photo by Obi - @pixel7propix on Unsplash

Prodaja automobila na europskom tržištu ponovo je porasla u kolovozu, a u Hrvatskoj se oporavila nakon zastoja u prethodnom mjesecu, pokazali su u srijedu podaci udruge proizvođača ACEA koje prenosi Hina.

U kolovozu je u EU registrirano 787.626 novih automobila, za 21 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, piše ACEA, napominjući da je potražnja u zadnjem ljetnom mjesecu obično slabija. Mjesec ranije, pak, njihov broj uvećan je za 15,2 posto.

Podaci pokazuju da se razdoblje jačanja potražnje za novim automobilima u EU protegnulo na nešto više od godinu dana, odražavajući, između ostalog, nisku poredbenu osnovicu u prošloj godini, povezanu s nestašicom dijelova.

U skupini vodećih tržišta najviše je porasla prodaja u Njemačkoj, za 37,3 posto. Slijede Francuska i Italija sa skokom potražnje za 24,3 odnosno 11,9 posto. Najskromniji rast bilježila je Španjolska, za 7,8 posto.

U Hrvatskoj je prodaja u kolovozu, prema podacima ACEA-e, porasla za 7,1 posto, uz registriranih 3.427 novih automobila, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu.

Najveći pad prodaje bilježila je Mađarska, za 10,4 posto. Slijedi Slovenija gdje je smanjena za tri posto.

U prvih osam ovogodišnjih mjeseci tržište automobila u EU poraslo je za 17,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriran 7,1 milijun novih vozila, što signalizira oporavak europske automobilske industrije od pandemijskih poremećaja.

2 Odgovora

  1. Danas kupit novi automobil u auto salonu postala nemoguca misija! Cijene su skocile za poludit. Ma, i bicikl moj je dobar!

  2. Ne cudim se kad se kupuje vise nego sto se ima, zivi se na kredite, bitno da se najnoviji auti voze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari