Vlasnici starih automobila u Londonu plaćat će dnevnu naknadu zbog zagađivanja okoliša

Foto: Alex Pham/Pexels

Svi koji voze po Londonu starije automobile, odnosno one koji više zagađuju, od utorka će morati plaćati dvanaest i pol funti dnevno, piše CNN.

U 2019. godini britanska prijestolnica postala je prvi grad u svijetu koji je uveo danonoćnu zonu ultra niskih emisija (ULEZ), unutar koje automobili i druga vozila moraju zadovoljiti stroge standarde emisija ili se suočiti sa spomenutom naknadom.

Ona će se primjenjivati 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu na benzinske automobile koji su prvi put registrirani prije 2006. i dizelske automobile registrirane prije listopada 2015. godine.

“Još uvijek postoji previše toksičnog onečišćenja zraka koje trajno šteti zdravlju mladih Londonaca i dovodi do tisuća ranih smrti svake godine”, rekao je gradonačelnik Londona Sadiq Khan u studenom kada je najavio najnovije proširenje ULEZ-a.

To se dosad odnosilo samo na ceste u centru Londona i četvrtima u njegovoj blizini, dok će sada obuhvatiti i predgrađa, te rubne dijelove grada.

O uvođenju nečega sličnog već se neko vrijeme razmišlja i u New Yorku, ali je inicijativa naišla na velika protivljenja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari