Američka tvrtka Lucid će proizvoditi električne automobile u Saudijskoj Arabiji

Pexels.com
Električni automobil, ilustracija Foto: Pexels.com

Američki proizvođač električnih vozila Lucid objavio je kako je u saudijskoj Džedi otvorio prvu međunarodnu tvornicu, prema sporazumu o elektrifikaciji vodećeg izvoznika nafte u svijetu.

Hina navodi kako je Lucid plan o gradnji tvornice u Džedi objavio prošle godine, istaknuvši da je Saudijska Arabija potpisala ugovor o kupnji do 100.000 njegovih vozila kroz razdoblje od 10 godina.

Rijad je usvojio ambiciozan plan koji bi trebao ublažiti dominaciju naftnog sektora u gospodarstvu, povjerivši realizaciju ovog sporazuma državnom stabilizacijskom fondu, Lucidovom najvećem dioničaru.

Fond je vlasnik nešto više od 60 posto udjela u američkoj kompaniji. Dionice su kupili u svibnju, u ponudi za probrane ulagače, izdvojivši za transakciju 1,8 milijardi dolara.

Lucidov pogon AMP-2 u King Abdullah Economic Cityju sastavljat će luksuznu električnu limuzinu Lucid Air, uz početni godišnji proizvodni kapacitet od 5.000 automobila.

U kasnijim fazama tvornica će povećati godišnju proizvodnju na 155.000 vozila. Lucid trenutno proizvodi automobile u pogonu u američkoj saveznoj državi Arizoni.

Novi pogon signalizira saudijski ulazak u proizvodnju električnih automobila u kojoj trenutno dominiraju kineske i američke kompanije.

Proizvodnju u Saudijskoj Arabiji navodno razmatra i Tesla.

4 Odgovora

  1. Lucid ima definitivno najluksuznije električne automobile na tržištu i pametan potez sto ce proizvoditi u bogatoj Saudijskoj Arabiji.

  2. Dobro za Lucid, radi širenja franšize, a i za Arabiju, koja samim time širi svoju industriju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari