Italija traži 779,5 milijuna eura od Airbnba zbog navodne utaje poreza

Pixabay.com
Novac, Foto: Pixabay.com

Talijanski sudac naredio je zapljenu 779,5 milijuna eura od Airbnba zbog navodne utaje poreza. Tužitelji kažu da tvrtka nije uspjela naplatiti porez od stanodavaca za oko 3,7 milijardi eura prihoda od najma. Stanodavci u Italiji moraju platiti porez od 21 posto na svoju zaradu.

Iz Airbnba su rekli za BBC da su “iznenađeni i razočarani akcijom koju je najavio talijanski državni odvjetnik”.

Glasnogovornik Airbnba Christopher Nutly izjavio je da europsko sjedište tvrtke od lipnja radi na rješavanju problema s talijanskom poreznom agencijom. Nutly je dodao: “Uvjereni smo da smo postupali u potpunosti u skladu sa zakonom i namjeravamo ostvariti svoja prava u vezi s ovim pitanjem”.

Tri osobe koje su bile na menadžerskim položajima u Airbnbu od 2017. do 2021. godine također su bile pod istragom, rekli su tužitelji iz Milana.

Airbnb je prošle godine osporio talijanski zakon koji zahtijeva od tvrtke i drugih pružatelja usluga kratkoročnog najma da zadrže 21 posto prihoda od najma stanodavcima i plate ga poreznim vlastima. Tvrtka je tvrdila da su talijanski zahtjevi o oporezivanju u suprotnosti s načelom Europske unije o slobodi pružanja usluga u bloku od 27 zemalja. Vrhovni sud EU-a kasnije je presudio da Airbnb treba poštovati zahtjeve.

Posljednjih su godina talijanske vlasti pojačale kontrolu poreznih praksi za velike tvrtke poput Airbnba, koji u Italiji posluje od 2008. godine.

Talijanski tužitelji pokrenuli su istrage povezane s porezom protiv Netflixa i Mete, prenosi BBC.

Prošlog su mjeseca talijanski političari rekli da se planiraju obračunati sa stanodavcima koji ne plaćaju porez na kratkoročni najam putem platformi poput Airbnba.

Stranka Forza Italia rekla je da će zemlja krenuti u uvođenje nacionalnog identifikacijskog koda za kratkoročni najam.

“Taj će kodeks iznijeti prihode onih koji iznajmljuju stanove, a da ih nisu prijavili”, rekao je novinarima čelnik stranke i zamjenik premijera Antonio Tajani.

Političari procjenjuju da bi taj potez mogao povećati fiskalni prihod Italije za milijardu eura.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari