Italija smanjila prognoze gospodarskog rasta na 0,8 posto

Pixabay.com
Rim, Italija Foto: Pixabay.com

Italija je snizila prognoze gospodarskog rasta u ovoj i i idućoj godini, objavio je ministar industrije Adolfo Urso, uoči sjednice vlade.

Vlada Italije će na sjednici usvojiti nove prognoze ministarstva financija koje će odražavati sve teže probleme u gospodarstvu, nakon niza slabih rezultata, prenosi Hina.

„Morali smo sniziti prognozu rasta u ovoj godini, na 0,8 posto, ali i prognozu za iduću godinu”, rekao je ministar industrije Adolfo Urso.

Vlada je do sada očekivala rast aktivnosti od jedan posto u ovoj godini. Sada predviđaju stopu rasta od jedan posto u 2024. godini, pod pretpostavkom da mjere potpore ostanu na snazi, snizivši dosadašnju procjenu za pola postotnog boda. 

U konačnici će u idućoj godini ipak ciljati stopu rasta od 1,2 do 1,3 posto, kažu izvori, zbog poreznih olakšica za građane s niskim i srednjim primanjima i drugih mjera poticanja rasta koje premijerka Giorgia Meloni planira uključiti u prijedlog proračuna.

Istodobno, podignuta je i procjena proračunskog deficita u ovoj godini, na oko 5,5 posto BDP-a, s dosadašnjih 4,5 posto. U 2024. godini, prema procjenama italijanske Vlade, deficit bi trebao biti od 4,1 do 4,3 posto. Do sada, prognozirani iznos deficita iznosio je 3,7 posto.

Manevarski prostor premijerke Meloni smanjili su poticaji za zelenu gradnju, koji su uvedeni prije njezinog mandata, u vidu poreznih olakšica, i ubrzali su gospodarski rast u 2021. i 2022. godini. Na kraju se ipak pokazalo da su teret za proračun, dosegnuvši  tijekom prošle godine, samo 54 milijarde eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari