Njemačka, Francuska i Italija pojačavaju suradnju u nabavi ključnih sirovina

Foto: Freepik

Njemačka, Francuska i Italija najavile su u utorak na sastanku ministara gospodarstava i industrije pojačanu suradnju u nabavi sirovina, preuzevši inicijativu uoči planirane uspostave zajedničkog mehanizma na razini Europske unije.

Hina piše da su ministri tijekom niza trilateralnih sastanaka razmatrali moguće europske odgovore na „izazove dvostruke zelene i digitalne tranzicije”.

“Ne možemo jamčiti ekološku i digitalnu transformaciju ako ne možemo pomoći našim tvrtkama da osiguraju prijeko potrebne sirovine”, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Europska komisija predstavila je u ožujku zakonski prijedlog koji predviđa osnivanje europske agencije za nabavu rijetkih Zemljinih minerala, poput litija, i obvezao države članice na ubrzani postupak izdavanja dozvola za nove rudnike i pogone za preradu.

“Komisija će uspostaviti i upravljati sustavom koji će objediti potražnju zainteresiranih kompanija-potrošača strateških sirovina registriranih u Uniji, a vlasti zemalja članica (…) prikupljat će ponude dobavljača dovoljne za podmirivanje zajedničke potražnje”, stoji u prijedlogu direktive.

Europski zakon predstavlja “važan prvi korak”, rekao je Le Maire, no vlade moraju istodobno definirati konkretni plan rada za strateške projekte i dogovorene mjere, poput stvaranja zajedničkih zaliha.

Foto: Freepik.jpg

Na konferenciji za novinare nakon sastanka njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da bi državni zajmodavac KfW trebao rezervirati novac za izravna ulaganja u europske projekte nabave ključnih materijala.

Francuska i Italija već su za takve projekte osigurale 500 milijuna odnosno milijardu eura, naglasio je Habeck.

“I mi u Njemačkoj trebali bismo težiti takvom iznosu”, dodao je njemački ministar iz stranke Zelenih, dodavši da vladajuća koalicija još nije postigla dogovor o tom pitanju. Ministar financija Christian Lindner iz liberalnih Slobodnih demokrata inzistira na konsolidaciji proračuna.

Industrijske tvrtke zadovoljne su trilateralnom suradnjom.

“Živimo u vremenu u kojem tempo donošenja odluka često ne prati hitne potrebe (…)”, istaknuo je u priopćenju izvršni direktor talijanskog proizvođača vojne opreme Leonardo Roberto Cingolani.

“Zato je dobro što zemlje s najrazvijenijom industrijom udružuju snage i nude europskim institucijama sveobuhvatnu viziju”, dodao je Cingolani.

Ocijenio je i da bi europska direktiva trebala definirati “kriterije za strateške projekte i (osigurati) im povlaštene kanale za pribavljanje dozvola i dogovarajuće financijske instrumente”.

Talijanska energetska kompanija Enel spada među pet vodećih proizvođača zelene energije i iskoristila je sastanak za poziv EU da na popis strateških sirovina uvrsti i polikristalni silikon, ključan za proizvodnju solarnih panela.

Rijetki Zemljini minerali igraju važnu ulogu u prijelazu na ugljično neutralno gospodarstvo, a EU nabavlja 95 posto tih sirovina u Kini. Bruxelles pak želi smanjiti ovisnost o kineskom uvozu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari