Najveći rudnik cinka u Europi obustavlja proizvodnju

Izvor: Wikimedia Commons

Švedska rudarska tvrtka Boliden priopćila je da će obustaviti proizvodnju u rudniku cinka u Irskoj zbog financijskih problema uzrokovanih padom cijena metala i visokim troškovima.

U utorak je najavila obustavu rada rudnika Tara, ne navodeći kada bi vađenje cinka moglo biti nastavljeno, piše SEEbiz.

“Novčani tok trenutno je negativan zbog kombinacije različitih čimbenika, uključujući poslovne izazove, pad cijena cinka, visoke cijene energije i opći rast troškova”, rekao je Boliden.

Obustavit ćemo proizvodnju i privremeno otpustiti radnike do poboljšanja uvjeta rada, dodali su.

Izvršni direktor rudnika Tara, Gunnar Nyström, rekao je da je tvrtka svjesna utjecaja koje će ta odluka imati na zaposlenike u području Navan.

U dugoročnom interesu rudnika Tara donijeli smo odluku o privremenoj obustavi rada. Nažalost, to znači da će 650 zaposlenika dobiti privremeni otkaz“, rekao je.

“Potpuno smo svjesni poteškoća i promjena koje će ova odluka donijeti našim zaposlenicima, ali i široj zajednici u Navanu, gdje rudnik posluje od 1977. godine”, dodao je.

“Odluku nismo donijeli olako, jednostavno moramo zaustaviti trenutni neodrživi trend odljeva novca kako bismo zaštitili dugoročnu budućnost rudnika.”

Rudnik Tara ima oko 650 zaposlenih, najveći je rudnik cinka u Europi i osmi u svijetu. Proizvodi 200.000 tona koncentrata cinka i 40.000 tona koncentrata olova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari