Neeuropski čelik bi mogao preplaviti britansko tržište

Foto: Pixabay.com

Britansko tržište bi, bez vladine pomoći, moglo biti preplavljeno s gotovo 23 milijuna tona čelika koji dolazi izvan EU, upozorava industrijska grupa UK Steel.

UK Steel je pozvao na uvođenje mehanizma prilagodbe ugljičnih ograničenja (CBAM) u zemlji u isto vrijeme kada i u EU.

Industrijska skupina je priopćila da vlada mora djelovati brzo kako bi izbjegla „krah” britanske industrije čelika kada EU uvede nove troškove vezane za uvoz ugljika od 2026. godine, prenosi agencija Hina.

UK Steel je priopćio da bi gotovo 23 milijuna tona čelika koji se trenutno uvozi u EU moglo biti preusmjereno iz Europe na britansko tržište kada se uspostavi EU-ov CBAM, u slučaju da se ne uvede ekvivalent u UjK.

Glavni cilj tog mehanizma je stvoriti tržište čelika s niskim emisijama te pomoći industriji u dekarbonizaciji.

Uvezeni čelik mogao bi potkopati domaću proizvodnju jednostavno zato što većina zemalja ne primjenjuje visoke troškove ugljika na svoju industriju čelika, priopćio je UK Steel.

„Ako sada ne djeluje, britanskoj će se vladi urušiti brana kada jeftini čelik s visokim emisijama preplavit tržište UK -a, dok će u isto vrijeme uništiti naše izvozne mogućnosti”, stoji u priopćenju Stace.

„Potreban nam je mehanizam prilagodbe ugljičnih ograničenja u UK-u kako bismo izjednačili troškove ugljika među lokalnim i međunarodnim dobavljačima”, priopćila je.

“Čelik je ključan za ekonomsku otpornost UK-a, radna mjesta i postizanje neto nultih ciljeva za šire gospodarstvo, te je sastavni dio zelene tehnologije, transporta i budućeg stanovanja”, priopćila je Stace.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari