Pad cijene nafte na svjetskim tržištima

Foto: Pixabay.com

Cijene nafte pale su oko 2 posto u utorak, dan nakon snažnog rasta, budući da je zabrinutost oko globalnog gospodarskog rasta prevladala nad objavom Saudijske Arabije da će nastaviti s velikim smanjenjem proizvodnje.

Referentna nafta Brent pala je oko 1,50 dolara po galonu do poslijepodneva, kao i američka nafta WTI. Brent naftom se trgovalo po cijeni od 75,30 dolara po galonu, dok se WTI prodavala po 70,70 dolara po galonu, pokazuju podaci specijaliziranog portala OilPrice.

Nafta Brent porasla je u ponedjeljak za 2,60 dolara po barelu, dok je nafta WTI porasla za 3,30 dolara nakon što je najveći svjetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija, rekla da će smanjiti proizvodnju u srpnju za milijun barela dnevno.

Međutim, slabija potražnja, jača ponuda izvan OPEC-a, kao i potencijalna recesija u SAD-u i Europi te niži rast u Kini znače da saudijska smanjenja proizvodnje vjerojatno neće potaknuti “održivo povećanje cijena” na razinu od 80 do 90 dolara, ocjenjuju analitičari banke Citi, prenosi Reuters.

Gašenje globalnog gospodarstva tijekom pandemije srušilo je cijenu sirove nafte, koja je u travnju 2020. prvi put bila negativna, što je značilo da je prodavač nafte kupcu morao platiti robu. Od tada su zemlje proizvođači aktivne na tržištu, smanjujući proizvodnju, a time i ponudu kako bi održale cijene na profitabilnoj razini, izvještava Nasdaq.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari