Italija traži od EU odobrenje za Lufthansino preuzimanje ITA-e

pixabay.com
Rim, Bazilika Svetog Petra Foto: Pixabay.com

Talijanska premijerka Giorgia Meloni traži od Europske komisije da podrži sporazum prema kojem bi njemački zračni prijevoznik Lufthansa preuzeo manjinski udio u talijanskom zračnom prijevozniku ITA-i.

“Čudno je da Europska komisija blokira rješenje problema ITA-e”, rekla je Meloni, nakon završetka summita G20 u New Delhiju, prenosi Hina.

Lufthansa će preuzeti 41 posto udjela u ITA-i, koja je uspostavljena 2020. godine nakon restrukturiranja propalog prijevoznika Alitalije. Početno ulaganje iznosilo bi 325 milijuna eura. Talijanska vlada preuzela je kontrolu nad posrnulim prijevoznikom u ožujku 2020. godine, nakon nekoliko neuspješnih ponuda za preuzimanje.

Službeni Rim i Lufthansa Group razgovarali su nekoliko mjeseci i krajem travnja 2020. godine, objavili sporazum koji još čeka odobrenje Bruxellesa.

Za odluku je odgovoran europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, socijaldemokrat i bivši talijanski premijer koji pripada suparničkoj političkoj stranci aktualne premijerke Giorgie Meloni, piše agencija dpa.

Sporazum o preuzimanju, piše Hina, podliježe analizi temeljem zakona o tržišnom natjecanju i na nacionalnoj i na europskoj razini, a u fokusu bi trebala biti potencijalna monopolitička pozicija u zračnim lukama u Rimu i Milanu.

Trenutačno, Lufthansa grupa uglavnom obavlja transfer putnika iz bogatije sjeverne Italije prema središtu u Muenchenu letovima koje obavlja tvrtka Air Dolomiti. ITA bi joj trebala osigurati tržišni udio u okruženju kojim dominiraju strani niskotarifni prijevoznici poput Ryanaira i Easyjeta.

Lufthansa je već preuzela bivše državne zrakoplovne tvrtke u Švicarskoj, Austriji i Belgiji. Nasljednika belgijske Sabene, Brussels Airlines, je preuzela u dvije faze, u početku također s manjinskim udjelom, a zainteresirana je i za portugalski TAP.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari