Rim uz Pariz: Talijanska vlada sastaje se s trgovcima, traži rješenje za cijene

pixabay.com
Inflacija u Italiji, ilustracija Foto: Pixabay.com

Talijanska vlada trebala bi da se sastane s udrugama supermarketa i malih trgovaca kako bi pokušala naći rješenje za visoke cijene osnovnih potrepština, rekli su upućeni izvori, prenosi Hina.

Tvrdoglavo visoka inflacija pravi brojne probleme Vladi Giorgiji Meloni, a kompanije su često na meti kritika budući da podižu cijene snažnije no što im rastu troškovi proizvodnje. Melonijeva se također suočava sa sve izraženijim nezadovoljstvom zbog ukidanja programa pomoći siromašnima koji pogađaju stotine tisuća ljudi.

Vlada Italije, piše Hina, tjednima pokušava posredovati između proizvođača i trgovaca kako bi se ograničile cijene hrane i drugih osnovnih potrepština u razdoblju od listopada do prosinca. No, upućeni izvori rekli su prije više od mjesec dana da Rim nije uspio dobiti potporu udruženja.

Očekuje se da će supermarketi i trgovci podržati plan u sljedećih nekoliko dana, a ministarstvo industrije još pokušava uvjeriti proizvođače da se uključe u inicijativu kako bi dobila na težini, rekli su izvori u srijedu.

Istraživači iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) napisali su u lipnju da su rastući korporativni profiti odgovorni za gotovo polovinu povećanja inflacije u Europi u protekle dvije godine. Prema shemi koju podupire vlada, lanci supermarketa i mali trgovci trebali bi definirati košaricu prehrambenih i neprehrambenih osnovnih potrepština čije bi cijene bile snižene, pokazao je nacrt memoranduma o razumijevanju u koji je Reuters imao uvid.

Na izlozima maloprodajnih trgovina koje sudjeluju u kampanji bit će vladine naljepnice u bojama talijanske zastave s natpisom “antiinflacijski kvartal”, što bi označavalo zadnja tri mjeseca u godini. Osnovne potrepštine uključuju proizvode za njegu djece i osobnu njegu, stoji u dokumentu.

Memorandumom je također predviđeno da će udruge distributera do 20. rujna obavijestiti vladu planiraju li se pridružiti inicijativi. Rim je tako odlučio slijediti primjer Francuske koja je u kolovozu najavila sličan dogovor radi obuzdavanja inflacije i pomoći kućanstvima s visokim troškovima života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari