Francuska postigla dogovor oko ograničavanja cijena hrane

pixabay.com
Dogovor oko cijena hrane u Francuskoj, ilustracija Foto: Pixabay.com

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da je sa skupinom trgovaca i proizvođača hrane postigao dogovor o ograničavanju cijena, izdvojivši Unilever, Nestle i PepsiCo među onima koji nisu prihvatili inicijativu.

Kompanije su se obvezale zamrznuti ili smanjiti cijene 5.000 svakodnevnih potrepština, rekao je Le Maire nakon dvodnevnih razgovora s predstavnicima sektora, prenosi Hina. Pristali su i pomaknuti godišnje pregovore o cijenama u idućoj sezoni na rujan kako bi stupile na snagu već u siječnju, dodao je ministar.

Prozvao je Unilever Nestle i PepsiCo u skupini kompanija koje su odbile suradnju u ograničavanju cijena.

“Velike multinacionalne kompanije mogle bi učiniti puno više”, naglasio je Le Maire.

Podsjećamo, maloprodajne tvrtke poput Carrefoura i Les Mousquetairesa upozorile su ovog tjedna da Francuzi smanjuju kupnju osnovnih potrepština zbog visokih troškova života, upirući prstom u globalne multinacionalne kompanije.

Samo 25 od 75 velikih grupacija koje proizvode robu široke potrošnje pristalo je do sada smanjiti cijene, i to samo ograničenog broja proizvoda, priopćila je sredinom tjedna udruga maloprodajnih tvrtki Federation du Commerce et de la Distribution (FDC).

Francuska vlada želi sniziti cijene hrane i drugih osnovnih potrepština kako bi obuzdala inflaciju koja je u kolovozu ubrzala na 5,7 posto, prema podacima objavljenima u četvrtak, uz dvostruko snažniji rast cijena prehrambenih proizvoda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari