Francuzi smanjuju nabavu osnovnih potrepština

pixabay.com
Danas objava novog paketa mjera Vlade RH, ilsutracija Foto: Pixabay.com

Francuzi masovno ograničavaju kupnju osnovnih potrepština zbog visokih cijena, upozorio je izvršni direktor najvećeg francuskog maloprodajnog lanca Carrefoura, pozivajući Vladu Francuske da odgodi zakon kojim se ograničavaju promotivni popusti.

“Vidimo cunami netrošenja u Francuskoj. Kada osnovne namirnice više nisu priuštive, kada se ljudi odriču osnovnih proizvoda, moramo nešto poduzeti”, rekao je predsjednik i izvršni direktor Carrefoura Alexandre Bompard za radio Franceinfo.

Bompard je najavio i da bi se, zajedno s drugim čelnicima u sektoru maloprodaje, sutra trebao sastati s ministrom financija Brunom Le Maireom, prenosi Hina, kako bi razgovarali o troškovima života. Čelnik Carrefoura rekao je da će od ministra zatražiti “jednogodišnji moratorij na primjenu Descrozaillesovog zakona”, koji ograničava promotivne akcije u segmentu kozmetičkih, higijenskih i proizvoda za njegu.

Zakon je usvojen u ožujku ove godine i trebao bi stupiti na snagu u ožujku 2024. godine i ograničiti popuste na tu skupinu proizvoda na 34 posto. Carrefour trenutno, na primjer, može prodavati prašak za pranje rublja uz 60 posto popusta, rekao je Bompard.

Ministar Le Maire ishodio je u ožujku od 75 ključnih proizvođača hrane obećanje da će smanjiti cijene stotina proizvoda, a danas je izjavio je da će pojačati pritisak na trgovce i proizvođače da pojeftinjenja budu još značajnija. Od 75 vodećih prehrambenih kompanija kojima je Vlada Fracuske naredila da smanje cijene, samo ih je oko 40 pristalo to učiniti, rekli su iz Vlade u srpnju.  

“Sutra se sastajem s malotrgovcima, a prekosutra s proizvođačima, s jednim jedinim ciljem – da se intenzivira pad cijena”, dodao je ministar Le Maire. Najavio je i da će ih zamoliti da prošire skupinu proizvoda čije bi se cijene mogle sniziti,, prenosi Hina, a želi i da više proizvođača surađuje u toj inicijativi. “Sada ih je 35. Mislim da možemo pridobiti više proizvođača da nam se se pridruže u borbi protiv visokih troškova života”, poručio je francuski ministar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari