Rast zajmova u eurozoni usporava, analitičari predviđaju pad inflacije na 5,1 posto

pixabay.com
Zastave EU, Europski parlament Foto: Pixabay.com

Rast zajmova tvrtkama u eurozoni ponovno je usporio u srpnju, dodajući već sve više dokaza da pooštravanje politike kamatnih stopa „koči stvaranje kredita“ i gospodarski rast, objavio je Reuters.

Kreditiranje tvrtki u valutnom bloku 20 država prošireno je za 2,2 posto na godišnjoj razini, nakon očitanja od tri posto mjesec dana ranije, dok je rast kredita kućanstvima usporio na 1,3 posto sa 1,7 posto u lipnju, prema izvješću Europske središnje banke (ESB).

ESB je podigla kamatne stope deveti put zaredom u srpnju, povećavši stopu koju ESB plaća na depozite banaka s 3,50 posto na 3,75 posto, što je najviša razina od 2000. godine, prije nego što su novčanice i kovanice eura stavljene u promet. Sa 5,3 posto u srpnju, inflacija je i dalje daleko iznad cilja ESB-a od dva posto, i moglo bi potrajati do 2025. da se vrati na na taj cilj.

Preliminarni podaci o inflaciji za kolovoz bit će objavljeni u četvrtak, a analitičari koje je anketirao Reuters predviđaju pad inflacije na 5,1 posto.

Ekonomski podaci iz istraživanja PMI-a u kolovozu pokazali su da se pad poslovne aktivnosti u eurozoni ovog mjeseca produbio daleko više nego što se mislilo u širokom padu u cijeloj regiji. Pokazatelji gospodarskog rasta sada upućuju na smanjenje u trećem tromjesečju, unatoč onome što bi 2023. godina mogla imati rekordnu turističku sezonu.

Mjera ponude novca (M3) koja se u prošlosti smatrala dobrim pokazateljem buduće gospodarske ekspanzije, smanjila se za 0,4 posto u srpnju nakon rasta od 0,6 posto u lipnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari