Credit Suisse bilježi gubitak od četiri milijarde dolara?

wikimedia.org
Credit Suisse, Švicarska Foto: wikimedia.org via Hadi

Credit Suisse, koja je podružnica UBS-a, zabilježila je gubitak od 3,5 milijardi švicarskih franaka (oko četiri milijarde američkih dolara) u drugom tromjesečju 2023. godine, objavio je Reuters, pozivajući se na izvješće Sonntagszeitung. Glasnogovornici UBS-a i Credit Suissea odbili su komentirati ove navode.

Credit Suisse je već u travnju predvidio značajan gubitak prije oporezivanja, za drugo tromjesečje i cijelu 2023. godinu, piše Reuters, s obzirom na povlačenje iz sporednog poslovanja te zbog restrukturiranja i troškova financiranja. UBS će svoje kvartalne rezultate predstaviti 31. kolovoza.

Ranije ovog mjeseca Reuters je objavio da UBS Group otpušta zaposlenike iz investicijske banke Credit Suisse u New Yorku te da je UBS odlučio zatvoriti ured Credit Suisse u Houstonu, koji je vodio poslove s naftnom industrijom.

Podsjećamo, UBS je pristao kupiti konkurentsku švicarsku banku Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka dionica i pristao preuzeti do pet milijardi franaka gubitaka, u spajanju koje su osmislile švicarske vlasti, kako bi se izbjegli dodatni potresi na bankarskom tržištu. Ovo spajanje desilo se nakon što je Credit Suisse, koji ima 167-godišnju povijest i jedna je od najpoznatijih svjetskih banaka, uhvaćena u tržišnim previranjima izazvanim kolapsom američkih banaka Silicon Valley BankSignature Bank.

“Preuzimanjem Credit Suisse od strane UBS-a, pronađeno je rješenje za osiguranje financijske stabilnosti i zaštitu švicarskog gospodarstva u ovoj iznimnoj situaciji”, objavila je tada švicarska središnja banka. I UBS i Credit Suisse nalaze se u grupi od 30 globalno sistemski važnih banaka koje regulatori pažljivo prate, a neuspjeh Credit Suisse odrazio bi se na cijeli financijski sustav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari