S&P Global snizio rejting nekoliko američkih banaka

pexels.com
Simboli SAD-a, Foto: pexels.com/karolina-grabowska

S&P Global u ponedjeljak je smanjio kreditne rejtinge i revidirao svoje izglede za više američkih banaka, nakon sličnog poteza Moody’sa, upozoravajući da će rizici financiranja i slabija profitabilnost vjerojatno testirati kreditnu snagu sektora.

S&P je snizio ocjene Associated Banc-Corp i Valley National Bancorp zbog rizika financiranja i većeg oslanjanja na posredovane depozite. Također, je smanjio rejting UMB Financial Corp, Comerica Bank i Keycorp, navodeći, objavio je Reuters, veliki odljev depozita i prevladavajuće više kamatne stope.

Oštar porast kamatnih stopa opterećuje financiranje i likvidnost mnogih američkih banaka, navodi S&P u sažetoj bilješci, dodajući da će depoziti banaka koje osigurava Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) nastaviti padati sve dok Federalne rezerve budu “kvantitativno stezanje”. Agencija za ocjenjivanje također je smanjila izglede za S&T Bank i River City Bank na “negativne” sa “stabilnih” zbog visoke izloženosti komercijalnim nekretninama (CRE), između ostalih čimbenika.

Moody’s je već ranije ovog mjeseca smanjio rejting deset banaka za jedan stupanj i smjestio šest bankarskih divova, uključujući Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street i Truist Financial, na pregledu zbog potencijalnih sniženja.

Kolaps Silicon Valley Bank i Signature Bank ranije ove godine izazvao je krizu povjerenja u američkom bankarskom sektoru, piše Reuters, što je dovelo do odljeva depozita u nizu regionalnih banaka, unatoč tome što su vlasti pokrenule hitne mjere za jačanje povjerenja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari