Azijske ulagače razočarala kineska središnja banka

Pixabay.com
Burze, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na većini azijskih burzi cijene su dionica ovog jutra smanjene jer je ulagače demotivirala kineska središnja banka, koja je smanjila samo kratkoročnu kamatnu stopu, dok je dugoročnu ostavila nepromijenjenu.
MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto, pa je skliznuo na novu najnižu razinu u ovoj godini. Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji porasle 0,5 posto. No, u Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale su između 0,2 i 1,4 posto.

Ulagače je demotivirala kineska središnja banka. Zbog sporijeg nego što se očekivalo oporavka gospodarstva, nakon ukidanja restriktivnih covid mjera, računali su na snažne monetarne poticajne mjere. Međutim, kako prenosi Hina, kineske monetarne vlasti jutros su smanjile samo kamatu na jednogodišnje kredite, s 3,55 na 3,45 posto, dok su kamatu na petogodišnje zajmove zadržali nepromijenjenu na 4,2 posto.

Dugoročna kamata osnova je za određivanje cijene hipotekarnih kredita, pa je zadržavanjem te kamate na dosadašnjim razinama središnja banka pokazala da je zabrinuta zbog loše situacije na kineskom nekretninskom tržištu. Nove mjere razočarale su ulagače jer se očekivalo da će kineska središnja banka smanjiti i kratkoročnu i dugoročnu kamatu. Negativno na tržišta utječe i usporavanje rasta zapadnih gospodarstava i sve veća vjerojatnost da će tamošnje kamatne stope ostati na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se očekivalo jer inflacijski pritisci ne popuštaju tako brzo kako su se ulagači nadali.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna sastanak čelnika najvećih središnjih banaka u svijetu u američkom Jackson Holeu. Komentari vodećih središnjih bankara o situaciji u gospodarstvima i kamatnim stopama mogli bi znatno utjecati na smjer tržišta.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna, nakon pet tjedana uzastopnog rasta. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,36 bodova, dok je u petak navečer iznosio 103,43 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 145,37 na 145,20 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0870 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0865 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari