Bitcoin pao na najnižu dvomjesečnu razinu, svjetska tržišta rasprodaju

pixabay.com
Bitcoin, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Kriptovaluta bitcoin dosegla je novu najnižu dvomjesečnu razinu, a val nesklonosti riziku zahvatio je svjetska tržišta. Reuters piše da je već jučer, bitcoin pao za 7,2 posto u najvećem jednodnevnom padu od studenog 2022. godine, kada je pala glavna burza FTX. Zatim je jutros, tijekom azijskog trgovanja, pao na najnižu razinu u posljednja dva mjeseca, te je iznosio 26.172 dolara, što je najnižu vrijednost od 16. lipnja. Iako se tijekom dana djelomično oporavio, na 26.441 dolara, to je i dalje pad od 0,8 procenata na dan.

Globalna tržišta pogođena su valom rasprodaja, prateći kretanja Wall Streeta, kao i azijskih dionica, koje su treći tjedan u gubicima, zbog zabrinutosti oko kineskog gospodarstva te strahovanja da će američke kamatne stope ostati više duži vremenski period. Ether, druga najveća kriptovaluta, bio je stabilan na 1.685,20 dolara, nakon što je također oštro pao u četvrtak.

Neki analitičari pripisali su pad kriptovalute izvješću Wall Street Journala da je SpaceX Elona Muska prodao svoje posjede bitcoina nakon što je smanjio vrijednost za 373 milijuna dolara. Musk je utjecajan među kripto entuzijastima, a cijene bitcoina već su se pomakle kao odgovor na njegove tweetove. Izvješće SpaceX-a bilo je “neposredan katalizator” za rasprodaju bitcoina, rekao je Ben Laidler, strateg za globalna tržišta u eToru, prenosi Reuters.

“Širi pokretač je taj da kripto imovina nije imuna na sve veći pritisak prodaje bez rizika koji se vidi u svim klasama imovine”, dodao je Laidler. Joseph Edwards, voditelj istraživanja u Enigma Securities, pripisao je pomak cijene bitcoina niskoj volatilnosti i nedostatku entuzijazma kod malih ulagača. Bitcoin se posljednjih mjeseci kretao blizu 30 000 dolara, postupno se oporavio ove godine nakon naglog pada 2022. godine, kada su razne kripto tvrtke propale, ostavljajući ulagače s velikim gubicima.

Kripto tržišta potaknuta su u lipnju nakon što se BlackRock prijavio za pokretanje promptnog bitcoin burzovnog fonda (ETF) u SAD-u.

Neki su ulagači protumačili taj potez kao naznaku da će američka Komisija za vrijednosne papire odobriti bitcoin ETF prijave od raznih upravitelja imovinom, uključujući Grayscale. “Trenutačno je velika zabrinutost da bi ovo moglo biti prednost u ishodu Grayscaleove tužbe protiv SEC-a; optimizam na toj fronti je držao tržišta napuhanima većim dijelom ljeta iznad onoga što bi inače moglo biti”, rekao je Edwards.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari