Europska središnja banka kritizira Italiju zbog poreza na dobit banaka

pixabay.com
Rim Foto: Pixabay.com

Europska središnja banka (ECB) uputit će Italiji pismo s prigovorima na vladin iznenadni porez na dobit banaka, piše u petak dnevnik Corriere della Sera, a prenosi Hina.

U pismu će kritizirati činjenicu da je Rim prošloga tjedna najavio uvođenje poreza, a da prethodno nije obavijestio talijansku središnju banku ni ECB, kako bi to trebalo učiniti prema pravilima Europske unije, pišu talijanske novine ne navodeći izvore.

Taj porezni rizik oslabio bi talijanske banke i njezino gospodarstvo općenito, naglasit će ECB u pismu koje će biti poslano najkasnije za “nekoliko tjedana”.

Podsjetimo, u nastojanju da učvrsti svoju političku bazu, talijanska konzervativna vlada je prošli ponedjeljak objavila iznenađujuću odluku da će oporezivati jednokratnim dodatnim porezom od 40 posto veliku dobit banaka. Ta najava izazvala je velike prodaje dionica banaka, i to ne samo talijanskih, već i ostalih bankarskih divova u eurozoni.

Vlada se potom, manje od 24 sata kasnije, djelomično povukla, pojasnivši da će maksimalni iznos poreza koji će banke platiti biti u visini od 0,1 posto vrijednosti njihove imovine.

Jednokratnim se porezom oporezuje snažna dobit koju su banke ostvarile zahvaljujući porastu kamatnih stopa. Reuters je u vrijeme kada je mjera objavljena doznao da će talijansko ministarstvo financija tim porezom prikupiti nešto ispod tri milijarde eura.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari