Rusija testira digitalnu rublju

pixabay.com
Ruska rublja Foto: Pixabay.com

U Rusiji će, kako je priopćila njena Centralna banka, tijekom kolovoza početi primjena digitalne rublje između 13 odabranih banaka, te će se na taj način testirati sustav funkcioniranja digitalne rublje, nakon što je početkom kolovoza, stupio na snagu Zakon o uvođenju digitalne rublje. Testiraju se osnovne operacije: poput otvaranja i zatvaranja digitalnih novčanika, prijenosa digitalnih rubalja između građana, plaćanja, kupovine i usluga pomoću QR koda. Nakon toga, proširivat će se lista usluga i korisnika.

Građani će za uporabu digitalne rublje još pričekati. Guvernerka Centralne banke Rusije, Elvira Nabiulina, kaže, kako prenosi Sputnik, da će masovno uvođenje digitalnih rubalja početi 2025. godine. Plan je i da se digitalnom rubljom omoguće plaćanja prilikom kupovine i u drugim državama. Centralna banka Rusije, koja izdaje i kontrolira digitalnu rublju, podržavat će je zlatnim i deviznim rezervama, te će moći utjecati i na njen tečaj.

Za digitalne rublje – digitalni novčanik

Digitalna rublja nalazit će se u digitalnom novčaniku, smještenom na posebnoj platformi Centralne banke Rusije. Za otvaranje novčanika te njegovo nadopunjavanje, zadužene su posredničke banke, odnosno novčanik se može dopuniti u mobilnoj aplikaciji korisničke banke. Digitalna rublja će po vrijednosti biti jednaka papirnoj. Iz Centralne banke Rusije poručuju i da će, kad test bude završen, korišćenje za građane biti jednostavno, jer proces sliči postojećim mobilnim i platnim aplikacijama, ili elektronskoj novčanici.

Moći će se koristiti online, ali i kao sredstvo plaćanja u offline režimu. Kako se digitalni novčanik nalazi na platformi Centralne banke Rusije, rizik za zlouporabe, kad su u pitanju krajnji korisnici, kažu u banci, su minimalni.

E-monete u svijetu

Osim Rusije, Švedska također testira e-krunu dok bi Indija digitalni rupij trebala predstaviti tijekom ove financijske godine. Kina je, smatra se, najviše napredovala sa digitalnim juanom, a blizu uvođenja e-monete su i Japan, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni arapski Emirati te Saudijska Arabija. Eurospka unija također radi na uvođenju digitalnog eura, ali on, prema najavama, neće biti u uporabi prije 2028. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari