Morgan Stanley snizio prognozu kineskog rasta na 4,7 posto

Pixabay.com
SAD, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Američka banka Morgan Stanley snizila je procjenu rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini na 4,7 posto, s ranije projiciranih pet posto. Morgan Stanley također je smanjio prognozu rasta kineskog BDP-a za 2024. godinu, i to sa 4,5 posto, na 4,2 posto. Peking je, pak, za ovu godinu zacrtao godišnju stopu rasta od oko pet posto.

Ova banka s Wall Streeta zadnja je u nizu velikih brokerskih kuća koje su snizile prognozu kineskog gospodarskog rasta u ovoj godini zbog razočaravajućih gospodarskih podataka. Ranije ovog tjedna J.P.Morgan je smanjio prognozu rasta kineskog BDP-a za 2023. godinu na 4,8 posto, s ranije očekivanih pet posto, dok ju je banka Barclays snizila na 4,5 posto, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Među razlozima za snižavanje projekcija za drugo najveće svjetsko gospodarstvo izdvajaju se i zabrinutosti za tamošnji posrnuli sektor nekretnina. Naime, kineski nekretninski sektor bori se s krizom likvidnosti od kraja 2021. kada je China Evergrande Group propao i pokrenuo val insolventnosti u tome sektoru.

Morgan Stanley snizio je procjene kako bi “uračunao oštrije posustajanje kapitalnih izdataka uslijed razduživanja u sektoru nekretnina te financiranja od strane lokalnih vlasti, s posrednim učincima na potrošnju”, napisali su u bilješci ekonomisti predvođeni Robinom Xingom, objavila je Hina.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari