Još jedna velika kineska financijska tvrtka u problemima

pixabay.com
Rejting, ilustracija Foto: Pixabay.com

Osnovana 1995. godine kao tvrtka za preradu drva, Zhongzhi Enterprise Group izrasla je u financijski konglomerat s više od 138 milijardi USD pod upravljanjem. Sada riskira da postane posljednji kineski financijski div koji je propao.

Zhongzhi domaći mediji često nazivaju “kineskim Blackstoneom”, a djeluje u srcu bankarskog tržišta u sjeni koje regulatori bezuspješno pokušavaju uvesti u red od 2017. godine. Sada je u središtu pozornosti jer su s njim povezane tvrtke propustile plaćanja za određene investicijske proizvode.

Ulagači nisu jedini koji su uplašeni implikacijama moguće propasti Zhongzhi Enterprise Groupa. Kineske vlasti već su osnovale radnu skupinu za proučavanje mogućeg domino efekta, piše Bloomberg.

Zhongzhi je jedna od posljednjih samostalnih privatnih tvrtki za upravljanje imovinom koju je Peking pokušavao obuzdati kako bi smanjio rizike za stotine tisuća maloprodajnih klijenata koji su kupili visokoprinosne proizvode pod pretpostavkom da su sigurni.

Međutim, vrijeme nije moglo biti gore za vladu Xi Jinpinga, budući da se Kina već bori s usporenim gospodarstvom i velikim problemima na tržištu nekretnina.

Zhongrong International Trust, koji je u vlasništvu Zhongzhija, među najvećim je tvrtkama u industriji trustova u zemlji, s ukupnom vrijednošću od 2,9 trilijuna dolara, koja udružuje štednju bogatih kućanstava i korporativnih klijenata za ulaganja i zajmove u nekretnine, dionice, obveznice i robu. Zhongrong je propustio najmanje dvije uplate, s ukupno 39,5 milijardi juana (oko 5,4 milijarde dolara) koje treba platiti do kraja godine, prema davatelju podataka Use Trust.

Zhongrongovi problemi vjerojatno su proizašli iz prodaje investicijskih proizvoda povezanih s nekretninama.

Zhongzhijev uspon i potencijalni pad blisko odražavaju putanju kineskog gospodarstva u posljednja tri desetljeća, pišu analitičari Bloomberga. Nekoć rastuće gospodarstvo sada se bori nakon gušenja privatnih poduzeća, uključujući proslavljene tehnološke tvrtke u zemlji, dok se potrošači još uvijek sporo oporavljaju od godina strogih ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

To nije jedina velika financijska tvrtka koja je trenutno u problemima. Ukupno 106 trust proizvoda u vrijednosti od 44 milijarde juana bilo je nepodmireno ove godine do 31. srpnja, prema Use Trustu. Ulaganja u nekretnine činila su 74 posto vrijednosti tih nepodmirenih obveza.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari