Vlasnik Versacea bit će preuzet u ugovoru vrijednom 8,5 milijardi dolara

pixabay.com
Modna revija Foto: pixabay.com

Grupacija luksuzne robe Tapestry počela je postupak preuzimanja Capri Holdings-a, tvrtke koja posjeduje Versace, u poslu vrijednom 8,5 milijardi dolara (6,7 milijardi funti), objavio je britanski BBC. Capri Holdings, koji također posjeduje i brendove Michael Kors i Jimmy Choo, preuzima Tapestry, čiji vlastiti brendovi uključuju vrhunska imena kao što je Coach. Šefica Tapestryja, Joanne Crevoiserat, rekla je da se ovim ugovorom “stvara nova moćna globalna luksuzna kuća”. Očekuje se da će se posao finalizirati 2024. godine.

Analitičari ističu da će se na ovaj način izgraditi novi modni rival, koji će se natjecati s europskim modnim divovima. “Stvara se veliki američki modni konglomerat, posebno u vrhunskoj modnoj industriji”, rekla je za BBC, Louise Deglise-Favre, analitičarka odjeće u analitičkoj tvrtki GlobalData. “Nije velik kao europski divovi poput LVMH-a i Kering, ali čak i tako svojim brendovima daje veću snagu”, dodala je Deglise-Favre.
Deglise-Favre ocjenjuje i da će ovo spajanje ojačati poziciju Tapestryja na ovom tržištu, kombiniranjem robnih marki s ponudom po sličnoj cijeni, poput Coacha, koji je ranije bio opredjeljen prema mlađim kupcima te surađivao sa pop zvijezdama poput Selene Gomez. No, kako Deglise-Favre upozorava, Tapestry također nasljeđuje i brend Michael Kors, koji je patio godinama sa lošijim rezultatima, ističe analitičarka.

Torba brenda Michael Kors, foto: Pixabay.com

Međutim, Tapestry ima prošlo iskustvo preokreta robnih marki u problemima, uključujući Kate Spade, koju je preuzeo 2017. godine, bez značajnih posljedica. Ovaj novi dogovor dolazi u trenutku kada je inflacija povećana u mnogim državama, što smanjuje potrošnju. Iz Tapestryja ističu i da će ovaj potez pomoći grupi da dosegne do više država u svijetu.

Ovaj ugovor još je jedan od velikih u luksuznom modnom svijetu, pored objave tvrtke Kering, koja je u srpnju priopćila da kupuje 30 posto udjela u talijanskoj modnoj marki Valentino. Podsjećamo, LVMH i Kering su divovi luksuznih marki sa sjedištem u Francuskoj koji kontroliraju neka od najvećih imena u luksuznoj modi, kožnoj galanteriji i nakitu. Kering posjeduje kuće kao što su Gucci, Yves Saint Laurent i Balenciaga. LVMH kontrolira Louis Vuitton, Givenchy, Christian Dior i Marc Jacobs.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari