Cijene nekretnina u Britaniji padaju četvrti mjesec zaredom

Foto: Mike Bird/Pexels

Cijene kuća u Britaniji u srpnju su pale četvrti mjesec zaredom, no tržište nekretnina u toj zemlji pokazuje znakove otpornosti unatoč rastu kamatnih stopa na stambene kredite, objavio je u ponedjeljak hipotekarni zajmodavac Halifax.

Hina piše da su su prošli mjesec pale za 0,3 posto u odnosu na lipanj, dok su na godišnjoj razini niže za 2,4 posto. U lipnju su cijene kuća na godišnjoj razini pale 2,6 posto, što je bio njihov najveći pad od lipnja 2011. godine.

Halifax ocjenjuje da je potražnja kupaca koji po prvi put kupuju nekretninu stagnirala, budući da neki od tih kupaca traže manje kuće kako bi s jeftinijim hipotekama nadoknadili rast troškova zaduživanja uslijed podizanja kamatnih stopa od strane britanske središnje banke.

Čini se, međutim, da je trend kupovanja nekretnina s ciljem njihova iznajmljivanja posustao, što ukazuje na to da bi više kuća moglo biti stavljeno u prodaju, čime bi se mogla ublažiti dugotrajna nestašica nekretnina na tržištu.

Direktorica Halifax Mortgages Kim Kinnaird smatra da će cijene kuća vjerojatno nastaviti padati i sljedeće godine.

„Na temelju naših trenutnih ekonomskih pretpostavki, predviđamo da će to biti postupan a ne strmoglav pad, te da će biti pad koji vjerojatno neće u potpunosti preokrenuti rast cijena nekretnina zabilježen zadnjih godina”, kazala je Kinnaird.

Prosječne cijene nekretnina u Britaniji i dalje se kreću oko 45.000 funti (52.208,41 eura) odnosno 19 posto iznad predpandemijske razine.

11 Odgovora

  1. Centar Londona ne postiže cijenu nekretnina u Velikoj Gorici, možda u Dubrancu.

  2. Dobra informacija za one koji imaju para. Za mene su cijene i dalje velike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari