Stručnjaci predviđaju porast cijena nekretnina u svijetu?

pixabay.com
ilustracija, foto: Pixabay.com

Očekuje se da će cijene nekretnina tijekom idućeg desetljeća rasti u prosjeku za devet posto godišnje, prema studiji ekonomskih stručnjaka vodećih njemačkih i švicarskih istraživačkih institucija objavljenoj potkraj prošlog tjedna. “Povećanje cijena nekretnina je više potaknuto čimbenicima potražnje nego ponude”, rekao je istraživač Timo Wochner s njemačkog instituta ifo, koji je proveo istraživanje sa švicarskim institutom za gospodarsku politiku.

Prognozirana povećanja cijena nekretnina u svijetu se razlikuju. Očekivane stope rasta u Zapadnoj Europi (6,4 posto) i u Sjevernoj Americi (7,7 posto) su ispod svjetskog prosjeka. Značajno su više u Južnoj i Istočnoj Europi, gdje iznose 18,4, odnosno 14,9 posto.

Očekuje se da će cijene u Južnoj Aziji narasti za 25,1 posto, u Zapadnoj Aziji za 22,4 posto i u Srednjoj Americi za 24,4 posto. Stručnjaci predviđaju porast od 8,4 posto u Velikoj Britaniji, 7,2 posto u Njemačkoj, šest posto u Sjedinjenim Američkim Državama i 5,5 posto u Francuskoj.

Razlozi za uzlazni trend, kako prenosi hrt.hr, uključuju viši životni standard i veća primanja, no i želju za većim životnom prostorom te porast broja stanovnika. Sve veća popularnost rada od kuće također doprinosi rastu cijena, stoji u ovom istraživanju.

Međutim, Wochner kaže da “čimbenici ponude poput ograničenih proizvodnih kapaciteta, viših cijena za građevinski materijal i nedostatak građevinskog zemljišta” također igraju ulogu. Istraživanje, u kojem je učestvovalo 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemalja, a koje je trajalo od 14. lipnja do 2. srpnja, ističe da brojke nisu usklađene s inflacijom te će realna povećanja cijena, prema ifo-u, vjerojatno biti manja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari