Oprezno trgovanje u Aziji nakon što je Kina ušla u deflaciju

pixabay.com
Deflacija u Kini, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na azijskim burzama u četvrtak najvažniji indeksi kreću se različitim smjerom, u opreznom trgovanju nakon što je Kina utonula u deflaciju, a čekaju se i podaci o inflaciji za SAD, koji će vjerojatno imati utjecaja na daljnji smjer Fedove monetarne politike. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 7,00 sati bio je u minusu 0,33 posto te je na putu drugog tjedna gubitaka. Istodobno, prenosi Hina, japanski Nikkei u plusu je 0,72 posto, dok su kineska tržišta i južnokorejsko u minusu oko 0,3 posto.

Kina je jučer izvijestila o prvom padu indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini od veljače 2021. te daljnjem padu proizvođačkih cijena, čime je potvrđeno da je ušla u deflaciju, a to je pojačalo zabrinutosti oko ionako prigušenog oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva nakon padnemije. Kina je tako prva u skupini G20 koja je izviejstila o međugodišnjem padu potrošačkih cijena, s obzirom da je Japan zadnji put zabilježio pad potrošačkih cijena u kolovozu 2021. “To ističe nužnost većih fiskalnih poticaja gospodarstvu želi li Peking izbjeći izgede da upadne u deflacijusku spiralu”, smatra Rodrigo Catril iz Nacional Australian Banka.

Najava američke zabrane ulaganja u senzitivne tehnologije u drugo najveće svjetsko gospodarstvo također je utjecala na loše raspoloženje ulagača. Naime, američki predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuju neka ulaganja u Kinu u senzitivne tehnologije poput računalnih čipova te se zahtijeva vladino odobrenje za ulaganja u ostale tehnološke sektore.

Ulagači su neskloni ulaganjima u dionice i uoči objave podatka o infalciji u SAD-u, koji bi trebao dati nove smjernice glede daljnjih poteza Feda oko kamatnih stopa. Tržišta u cijene uračunavaju 50 posto šanse da Fed ove godine više neće podizati kamate, budući da inflacija usporava a rastu izgledi da će gospodarstvo lagano prizemljiti.

Na deviznim tržištima dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, gotovo da i nije bilježio promjene u odnosu na dan ranije te stoji 102,52 boda. Pritom je tečaj eura oslabio 0,04 posto prema dolaru i stoji 1,0969 dolara. Jen je istodobno oslabio za 0,4 posto pa dolar stoji 143,8 jena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari