Rast cijene nafte, smanjena ponuda umanjuje zabrinutost za kinesku potražnju

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima na nove visoke razine, jer je smanjena opskrba zbog rezova proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji ublažila zabrinutost za potražnju u Kini i SAD-u. Cijena barela na londonskom je tržištu, kako prenosi Hina, porasla je u odnosu na prethodno zatvaranje 54 centa, na 86,71 dolar, a u ranijoj je trgovini dotaknula najvišu razinu od 13. travnja. Na američkom se tržištu barel prodavao po 51 cent višoj cijeni, od 83,43 dolara, dok je ranije dosegnuo najvišu razinu od studenog 2022. godine.

Saudijska Arabija jučer je priopćila da ponovno potvrđuje svoju potporu mjerama opreza Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, poznatih kao OPEC+, za stabilizaciju tržišta, izvijestili su državni mediji, prenosi Hina. Cijene nafte su prošli tjedan rasle šesti tjedan zaredom, a početkom ovog tjedna su bile na najvišim razinama od sredine travnja potpomognute smanjenjem zaliha OPEC+ i nadama da će poticaji pokrenuti oporavak potražnje za naftom u Kini.

Određeni pritisak došao je iz podataka Američkog instituta za naftu objavljenih jučer, da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošli tjedan porasle za 4,1 milijun barela, iako su zalihe benzina i derivata pale. “Cijene su jutros ostale stabilne unatoč nepovoljnim gospodarskim vjetrovima potpomognutim padom zaliha naftnih proizvoda u SAD-u iz izvješća API-ja, iako su zalihe sirove nafte porasle iznad očekivanoga”, objavili su iz PVM-a. Tijekom dana službene će podatke o stanju zaliha objaviti američka vlada.

Podsjećamo, jučer su se cijene nafte našle pod pritiskom kineskih podataka da je uvoz sirove nafte u srpnju na mjesečnoj razini pao 18,8 posto, na najnižu dnevnu stopu od siječnja, iako je na godišnjoj razini porastao za 17 posto. No potporu cijenama dalo je prošlotjedno saudijsko produljenje smanjenja proizvodnje za milijun barela dnevno do kraja rujna, a i Rusija je objavila da će u rujnu smanjiti izvoz nafte, za 300.000 barela dnevno. OPEC je odvojeno objavio da je u utorak cijena barela košarice nafte njegovih članica oslabila 64 centa, na 87,61 dolar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari