Dug Amerikanaca na kreditnim karticama dosegnuo tisuću milijardi dolara

pixabay.com
Dolar, ilustracija Foto: Pixabay.com

Dug Amerikanaca na kreditnim karticama upravo je dosegnuo rekordnu razinu, prešavši cifru od tisuću milijardi dolara, pokazali su podaci koje je u utorak objavila Banka saveznih rezervi New Yorka.

Tijekom drugog tromjesečja, dugovanja na kreditnim karticama porasla su za 45 milijardi dolara, ili gotovo 4,6 posto, na 1,03 tisuće milijardi dolara.

Ukupni dug kućanstava porastao je za 2,9 tisuća milijardi dolara od kraja 2019., prije pandemije, a osim rastućih dugova na kreditnim karticama, drugi najveći uzrok su zajmovi za automobile.

Ove informacije stižu u trenutku kada su kamatne stope dosegnule najvišu razinu u posljednjih 22 godine.

“Kako se kamatne stope protežu od stope saveznih fondova do kamatnih stopa na hipoteke i kreditne kartice, to utječe na obične potrošače”, rekla je za CNN Sofia Baig, ekonomistica u tvrtki Morning Consult za istraživanje odluka. “Dakle, s povišenim kamatnim stopama, plaćanje tog duga postaje skuplje”, pojasnila je.

Prosječna kreditna kartica naplaćuje kamatu od skoro rekordnih 20,53 posto prema Bankrateu. Stanja na kreditnim karticama rasla su pet uzastopnih kvartala, po nekim od najvećih stopa u posljednjih 20 godina, pokazuje analiza njujorškog Feda.

“Nažalost, nastavit će rasti”, rekao je Matt Schulz, glavni kreditni analitičar za LendingTree, u intervjuu za CNN. “Ono što ga pokreće je inflacija, više kamatne stope i općenito skupoća života u 2023. godini”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari