U SAD-u najveći broj zahtjeva za naknade za nezaposlene od listopada 2021.

Foto: Tanjug/AP

Broj Amerikanaca koji podnose zahtjeve za naknade za nezaposlene ostao je prošlog tjedna u porastu, što je znak utjecaja povećanja kamatnih stopa FED-a tijekom prošle godine na otporno tržište rada.

Američko ministarstvo rada izvijestilo je o 262.000 novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u tjednu koji je završio 10. lipnja, objavljeno je u četvrtak. To je više nego što su analitičari očekivali, a broj odštetnih zahtjeva u posljednja dva tjedna najveći je od listopada 2021. godine, javlja ABC.

Poslodavci u SAD-u otvaraju radna mjesta velikom brzinom otkako je više od 20 milijuna radnih mjesta izgubljeno tijekom pandemije u proljeće 2020. Amerikanci su uživali u neuobičajenoj sigurnosti poslova, unatoč agresivnoj kampanji Federalnih rezervi za hlađenje gospodarstva u nastojanju da obuzda inflaciju.

Dužnosnici FED-a odlučili su u srijedu da neće povećati svoju referentnu kamatnu stopu, iako su nagovijestili da će to učiniti kasnije ove godine. Rastuće kamatne stope pomogle su smanjenju inflacije, a tržište rada ostalo je neobično snažno više od godinu dana.

Američki su poslodavci prošlog mjeseca otvorili 339.000 radnih mjesta, znatno iznad očekivanja, što daje ohrabrujuću sliku tržišta rada iako je stopa nezaposlenosti porasla na 3,7 posto. Ekonomisti očekuju da će se broj slobodnih radnih mjesta smanjiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari