Rusko gospodarstvo u problemima, deficit gotovo dva posto

pixabay.com
Moskva, Rusija, Foto: Pixabay.com

Ruski proračunski deficit, za razdoblje od siječnja do srpnja, povećao se na 2,82 trilijuna rubalja (29,3 milijarde dolara) odnosno 1,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je ministarstvo financija Rusije pozivajući se na preliminarne procjene.

U prvih sedam mjeseci prošle godine, kako prenose mediji pozivajući se na Reuters, Rusija je zabilježila suficit od 557 milijardi rubalja, ali značajne izdatke za potporu svom ratu u Ukrajini koji Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” i nizom zapadnih sankcija na njezin izvoz nafte i plina su od tada pogodili državnu blagajnu. Rusija je udvostručila svoj cilj obrambenih troškova za 2023. godinu, na više od 100 milijardi dolara, trećinu svih javnih rashoda, pokazao je dokument Vlade Rusije, koji je Reuters imao na uvid.

Troškovi rata u Ukrajini rastu i stavljaju sve veći pritisak na državne financije. Ministarstvo financija Rusije prestalo je objavljivati pojedinačne mjesečne podatke o izvršenju proračuna prošle godine, ali, na temelju podataka kraja prošlog tjedna, Rusija je u srpnju zabilježila manjak od 222 milijarde rubalja. (1 USD = 96,3705 rubalja)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari