Europski trgovci i dalje skladište plin u Ukrajini

Foto; Tiger Lily/Pexels

Europski trgovci plinom počeli su skladištiti plin u Ukrajini kako bi iskoristili niže cijene i tamošnje raspoložive kapacitete, bez obzira na ratne opasnosti, piše Hina.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je započela u veljači prošle godine, Europska unija je od članica zatražila visoke razine popunjenosti skladišta plina kako bi nadoknadila smanjenu rusku opskrbu, posebno tijekom zimskih mjeseci kada je najveća potražnja.

Očekuje se da će EU do 1. studenoga postići cilj popunjenosti skladišnih objekata do 90 posto. Trgovci kažu kako postoji komercijalna logika za skladištenje plina i u Ukrajini, kako bi se iskoristile niže cijene.

Češka grupa EPH priopćila je da odluka o korištenju ukrajinskih skladišta potvrđuje povjerenje u tu zemlju.

“EP Commodities transportira prirodni plin u Ukrajinu i koristi ukrajinska skladišta plina. Vjerujemo u pouzdanost ukrajinskih sustava za transport i skladištenje plina, koji su se pokazali pouzdanima čak i u tako neizmjerno teškoj ratnoj situaciji”, rekao je menadžer u EPH-u Miroslav Hasko, no nije otkrio o kojem se obujmu skladištenja radi.

“Primjetan je pozitivan trend u ubrizgavanju plina stranih trgovaca u naše objekte”, kažu u ukrajinskom Ukrtransgasu, dijelu grupe Naftogaz.

Naftotgaz je objavio da bi strani kupci mogli koristiti više od 10 milijardi kubičnih metara skladišnog prostora od ukupno 30-ak milijardi kubičnih metara u zemlji, uglavnom na zapadu Ukrajine i daleko od prve linije bojišnice.

Drugi europski trgovci upozoravaju da postoje rizici od mogućih vojnih napada ili pitanja o tome što će se dogoditi s mrežom ako Rusija prestane pumpati plin koji i dalje na Zapad šalje preko Ukrajine.

“Zamislite da dobro ciljani projektil pogodi kompresorsku stanicu ili neku drugu infrastrukturu. Morate uzeti u obzir taj rizik”, upozorava Martin Pich iz češke kompanije MND.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari