Ukrajina će izvoziti žito preko hrvatskih luka

Foto: Pixabay/Pexels

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u ponedjeljak je s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom dogovorio mogućnost korištenja hrvatskih luka za izvoz ukrajinske pšenice.

“Radimo na planiranju najučinkovitijih ruta do tih luka i maksimalno ćemo iskoristiti ovu priliku. Svaka otvorena vrata veliki su doprinos u području sigurnosti opskrbe svijeta hranom”, kazao je Kuleba po završetku sastanka, a prenosi Reuters.

Riječ je o lukama na Dunavu i u Jadranskom moru, a Hrvatska je istovremeno ponudila i svoju željezničku mrežu.

Podsjetimo, Rusija se povukla iz sporazuma koji je jamčio siguran izvoz žitarica i gnojiva iz tri ukrajinske luke na Crnom moru. Taj dogovor između Ukrajine, Rusije i Turske, sklopljen posredstvom Ujedinjenih naroda, na snazi je bio od srpnja 2022. godine.

Zbog propasti sporazuma o crnomorskom koridoru većina brodovlasnika više neće pristajati u ukrajinskim lukama”, komentirao je tada Christian Vinther Christensen, glavni operativni direktor danske brodarske grupe NORDEN.

Osiguranje je bilo ključno za transport pošiljki kroz koridor, zbog čega su neke osiguravajuće kuće već uvrstile crnomorsku regiju na listu područja visokog rizika.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari