Poskupljenje plina u Europi

Izvor: Unsplash.com

Cijena plina u Europi porasla je u utorak na oko 400 dolara za 1000 kubnih metara, pokazuju podaci londonske burze ICE. Tijekom trgovanja plin je od početka dana poskupio više od 16 posto.

Srpanjski fjučersi plina dosegli su cijenu od 404 dolara za 1000 kubnih metara tijekom zasjedanja u utorak, prije nego što su pali na 392,6 dolara za 1000 kubnih metara na kraju današnjeg trgovanja, izvještava Kommersant.

Cijena srpanjskih fjučersa prirodnog plina naglo je porasla zbog produljenih zastoja u ključnim norveškim plinskim postrojenjima. Isporuke iz Norveške ostat će ograničene do sredine srpnja zbog radova koji su započeli u svibnju, produbljujući neizvjesnost oko opskrbe plinom u Europi u nadolazećim tjednima.

Cijene su bile nestabilne u lipnju zbog niza konkurentskih čimbenika, uključujući poremećaje opskrbe i toplo vrijeme u Europi i Aziji, izvještava Bloomberg. Najnoviji potezi signaliziraju da su trgovci i dalje osjetljivi na šokove ponude, unatoč sporijoj industrijskoj potražnji i visokim razinama zaliha za sljedeću zimu.

Od vrhunca energetske krize prošlog ljeta, prirodni plin je pao u cijeni za više od 90 posto, jer je Europa obnavljala skladišta i smanjivala ovisnost o uvozu plina iz Rusije. Iako je EU na putu da ispuni cilj od 90 posto kapaciteta skladišta plina u studenom, trgovci su zabrinuti da bi kratkoročni zahtjevi mogli poremetiti plan.

Značajan čimbenik rasta cijena prošle godine bili su konkurentni kupci iz Azije. Početkom lipnja ove godine cijene su pale na najnižu razinu u posljednje dvije godine. No, europski trgovci upozoravaju da je situacija nestabilna, jer ako se poveća potrošnja plina i zaoštri globalna konkurencija, može se ponoviti prošlogodišnji scenarij.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari