Inflacija u eurozoni polako usporava, u srpnju je iznosila 5,3 posto

pixabay.com
Inflacija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Inflacija u eurozoni blago je popustila u srpnju, kliznuvši na 5,3 posto, a usporila je i u Hrvatskoj, premda je i dalje znatno iznad europskog prosjeka, pokazale su u petak najnovije procjene Eurostata koje je prenijela Hina.

U srpnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iznosila 5,3 posto, što je u skladu s prvom procjenom objavljenom 31. srpnja.

U lipnju je bila 5,5 posto, kao što je i pokazivalo izvješće krajem prošlog mjeseca.

Na mjesečnoj razini cijene su u dvadesetoročlanom gospodarstvu u srpnju kliznule za 0,1 posto, također u skladu s prvom procjenom.

Cijene energije bile su u srpnju niže za 6,1 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon pada od 5,6 posto u lipnju.

Svježa hrana poskupjela je na godišnjoj razini za 9,2 posto, neznatno snažnije nego u lipnju, a blago je ubrzao i rast cijena usluga, na 5,6 posto, s lipanjskih 5,4 posto.

Kada se isključe cijene hrane i energije, inflacija u eurozoni iznosila je u srpnju 6,6 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u lipnju, u skladu s procjenom krajem srpnja.

U EU u cjelini cijene su porasle za 6,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, nakon što su u lipnju bile više za 6,4 posto. Na mjesečnoj se razini nisu mijenjale, pokazuje izvješće.

U Hrvatskoj je stopa inflacije mjerena HICP-om u srpnju iznosila osam posto, dok je prva procjena pokazivala stopu od 8,1 posto.

U lipnju je bila 8,3 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazuju tablice Eurostata.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari