Inflacija u eurozoni blago oslabila, gospodarstvo u porastu

Foto: Pixabay

Inflacija u eurozoni blago je oslabila u srpnju, kliznuvši na 5,3 posto, a Hrvatska je uz Slovačku zabilježila najsnažniji rast cijena, znatno iznad prosjeka, pokazale su u ponedjeljak prve procjene Eurostata.

U srpnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila 5,3 posto, nakon 5,5 posto u lipnju, prenosi Hina.

Na mjesečnoj razini cijene su u srpnju pale za 0,1 posto, nakon rasta od 0,3 posto u lipnju. Cijene energije bile su u srpnju niže za 6,1 posto nego u istom mjesecu lani.

Svježa hrana poskupjela je na godišnjoj razini za 9,2 posto, neznatno snažnije nego u lipnju. Blago je ubrzao i rast cijena usluga, na 5,6 posto, s lipanjskih 5,4 posto.

Kada se isključe cijene hrane i energije, inflacija u eurozoni iznosila je u srpnju 6,6 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u lipnju.

Slovačka je i u srpnju bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, za 10,2 posto.

Istovremeno, europski statistički ured procijenio je i kako je gospodastvo eurozone blago poraslo u drugom tromjesečju, nakon stagnacije na početku godine, signalizirajući da je zona primjene zajedničke europske valute u zimskim mjesecima ipak izbjegla recesiju.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) eurozone porastao je u drugom tromjesečju za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je prema revidiranim podacima stagnirao.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari