MMF blago podigao procjenu rasta svjetskog gospodarstva

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je podigao procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, istaknuvši ublažene financijske rizike i postupni oporavak od pandemijske krize i posljedica rata u Ukrajini. MMF u ovom ljetnom izvješću objavljuje samo procjene za vodeća gospodarstva, skupine zemalja i regije.

U travnju ove godine, MMF je procijenio da će svjetsko gospodarstvo u ovoj godini porasti za 2,8 posto, za 0,1 postotni bod slabije no što su do tada očekivali, pod uvjetom da previranja u financijskom sektoru budu obuzdana. U najnovijim prognozama, kako piše Hina, podigli su prognozu za 0,2 postotnog boda, na 3,0 posto.

Rješenje spora oko podizanja plafona duga u SAD-u i odlučne mjere vlasti u prvoj polovini godine kojima su obuzdana previranja u SAD-u i u švicarskom bankarstvu ublažili su rizik previranja i mogućeg slabijeg rasta svjetskog gospodarstva, zaključili su. U idućoj godini aktivnost bi trebala također porasti za tri posto, kao što su prognozirali u travnju.

“Svjetsko gospodarstvo i dalje se postupno oporavlja od pandemije i od ruske invazije na Ukrajinu”, zaključio je glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas. “Kratkoročno gledano, znakovi napretka neporecivi su”, naglasio je.

Pravi smjer

Zdravstvena kriza službeno je završila, poremećaji u lancima nabave vratili su se na pretpandemijske razine, cijene energije i hrane naglo su pale i stvorile uvjete za brže popuštanje inflatornih pritisaka no što se očekivalo. Potrošačke cijene trebale bi u ovoj godini na globalnoj razini porasti za 6,8 posto, za 0,2 postotna boda slabije no što je MMF procijenio u proljetnom izvješću.

Snažniji rast i blaža inflacija dobre su vijesti koje upućuju na zaključak da svjetsko gospodarstvo ide u pravom smjeru, ističe Gourinchas, prenosi Hina. No, i dalje prevladavaju rizici koji bi ga mogli zakočiti, upozorava. Zaoštravanje monetarne politike dovelo je kamatne stope na razine koje koče gospodarsku aktivnost, posustalo je kreditiranje privatnog sektora, a građani i kompanije plaćaju veće kamate, ističu u MMF-u, upozoravajući i na pritisak na tržište nekretnina.

Simboli Europe; ilustracija; Foto: Pixabay.com

Naglo usporavanje eurozone

Usporavanje aktivnosti koncentrirano je u skupini razvijenih gospodarstava, ističe u blogu glavni ekonomist MMF-a.

“Eurozona još osjeća posljedice naglog rasta cijena benzina u prošloj godini koji je izazvao rat i njezino gospodarstvo naglo će usporiti”, ističe Gourinchas.

Aktivnost u gospodarstvu u zoni primjene zajedničke europske valute porast će ove godine za 0,9 posto, procjenjuju u MMF-u, podigavši travanjsku procjenu za 0,1 postotni bod. U idućoj godini rast bi trebao ubrzati na 1,5 posto, što je također za 0,1 postotni bod snažnije no što su prognozirali u travnju.

Njemački BDP trebao bi se pak po njihovim procjenama smanjiti u ovoj godini za 0,3 posto, što znači da bi pad trebao biti snažniji za 0,2 postotna boda no što su prognozirali u proljeće. U idućoj godini aktivnost bi u najvećem europskom gospodarstvu trebala ubrzati na 1,3 posto. Podigli su procjenu rasta američkog gospodarstva u ovoj godini, također za 0,2 postotna boda, na 1,8 posto. U idućoj godini aktivnost bi u najvećem svjetskom gospodarstvu trebala znatno usporiti, uz procijenjenu stopu rasta od 1,0 posto.

Otporna gospodarstva u nastajanju

U skupini gospodarstava u nastajanju rast bi u ovoj godini trebao biti više nego trostruko snažniji nego u razvijenim gospodarstvima, uz prognoziraju stopu rasta u ovoj i idućoj godini od oko 4,0 posto. Kinesko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 5,2 posto u ovoj godini i za 4,5 posto u 2024.

Najsnažnije bi u toj skupini trebalo porasti indijsko gospodarstvo, nešto više od šest posto. Procjena rasta ruskog gospodarstva u ovoj godini otprilike je udvostručena, na 1,5 posto. U idućoj godini rast bi trebao blago usporiti, na 1,3 posto, procjenjuju u MMF-u.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari