Inflacija u Hrvatskoj nastavlja usporavati, u srpnju iznosila 7,3 posto

Foto: Pixabay/Pexels

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u srpnju na 7,3 posto na godišnjoj razini, objavio je u četvrtak DZS, što predstavlja usporavanje inflacije osmi mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka prošle godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u srpnju stopa inflacije iznosila 7,3 posto u odnosu na srpanj 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec bila viša za 0,2 posto.

Prema prvoj procjeni DZS-a, objavljenoj 31. srpnja, stopa inflacije bila je 7,4 posto u odnosu na srpanj 2022., dok je u odnosu na lipanj ove godine iznosila 0,3 posto.

Stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se tako osmi mjesec zaredom, nakon što je u studenom prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto. U prosincu je rast usporio na 13,1 posto, u siječnju je inflacija iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, ožujku 10,7 posto, travnju 8,9 posto, svibnju 7,9 i u lipnju 7,6 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 11,6 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,1 posto, za usluge 7,7 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 1,8 posto, navodi DZS.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na lipanj 2023., cijene u kategorijama usluga te energije su porasle za po 1,7 posto, a u kategoriji hrane, pića i duhana za 0,43 posto. Istodobno, prema drugoj procjeni, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije pale su za 2,4 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2023. u odnosu na srpanj 2022. u prosjeku su bile više za osam posto, dok su u odnosu na lipanj ove godine u prosjeku porasle 1,1 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari