Inflacija u Hrvatskoj u lipnju usporila na 7,7 posto

Foto: Pexels

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, usporila je u lipnju na 7,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak DZS, što predstavlja usporavanje inflacije sedmi mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka lani.

Hina prenosi prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena koju je objavio Državni zavod za statistiku i prema kojem je u lipnju stopa inflacije iznosila 7,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u odnosu na svibanj ove godine, bila viša za 0,9 posto.

Stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se tako sedmi put zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto. U prosincu rast je usporio na 13,1 posto, u siječnju je inflacija iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, u ožujku 10,7 posto, u travnju 8,9 posto, a u svibnju 7,9 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 13,6 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,1 posto, za usluge 7,6 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 3,3 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na svibanj ove godine, cijene u kategorijama hrane, pića i duhana te energije su porasle za po 1,4 posto, a usluga za 1,2 posto.

Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije pale su za 0,1 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari